Salát z červeného zelí s piniovými semínky
Červené zelí patří mezi zdravé potraviny, které chrání lidský mozek. Do jídelníčku ho můžeme snadno zakomponovat třeba v salátu podle receptu Štěpánky Kutišové, odborné garantky pořadu Přírodní lékárna.
Suroviny:
2 velké listy červeného zelí
¼ červeného zelí podélně jemně pokrájeného
1 velká šalotka
1 nastrouhaná mrkev
2 lžíce piniových oříšků
1 lžíce lněného, nebo olivového oleje
1 lžíce vymačkané citronové šťávy
½ lžičky citronové kůry
1 lžička medu
sůl a pepř
Dva velké listy zelí položíme na dno servírovací nádoby. V malé míse smícháme pokrájené zelí, šalotku, mrkev a piniové oříšky. Přidáme olej, citronovou šťávu, kůru a med. Dobře směs smícháme, okořeníme solí a pepřem.
Směs nandáme lžící na zelné listy. Salát tak můžeme konzumovat jako závitek v listu, nebo ho jednoduše jíme vidličkou.
Související
-
Nebojte se jíst řasy. Zelenina z moře poskytuje důležitou podporu štítné žláze
Modrá barva světlejších odstínů či zelenomodrá je spojována se zdravím v oblasti krku, kde je uložena štítná žláza. Ta uvolňuje hormony, které ovlivňují všechny orgány.
-
Pro zdravé srdce a cévy jezte hodně zeleniny a ovoce zelené barvy
Zelená barva souvisí s oblastí srdce a plic, které jsou součástí oběhového a kardiovaskulárního systému. Pokud je zdravý, rozvádí krev a potřebné látky mezi buňkami těla.
-
Máte potíže s trávením? Začněte jíst víc žlutého ovoce a zeleniny
Se žlutými potravinami spojujeme trávicí procesy, kdy se látky z jídla přeměňují na energii. Ayurvéda mluví o takzvaném trávicím ohni, západní terminologie o metabolismu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.