Nebojte se jíst řasy. Zelenina z moře poskytuje důležitou podporu štítné žláze

3. prosinec 2019

Modrá barva světlejších odstínů či zelenomodrá je spojována se zdravím v oblasti krku, kde je uložena štítná žláza. Ta uvolňuje hormony, které ovlivňují všechny orgány našeho těla. Účastní se na funkci metabolismu, dýchání, srdeční činnosti, nervového systému, hmotnosti těla, tělesné teploty, hladiny energie, trávicích funkcí a dalších.

V případě snížené funkce štítné žlázy všechny tělesné procesy snižují svou efektivitu a může nastoupit zvýšení hmotnosti, deprese, zácpa, únava a další symptomy. V případě zvýšené funkce se naopak všechny funkce zrychlují, což může vést k úzkosti, nadměrnému pocení, hubnutí, nespavosti, zvýšenému srdečnímu pulsu a dalším symptomům.

Zelenina pocházející z moře, tedy zelenomodrého prostředí, poskytuje důležitou podporu štítné žláze. Je bohatá na minerály včetně jódu, který je pro optimální funkci štítné žlázy nezbytný. V případě nedostatečného zásobování jódem vzniká riziko zvětšení štítné žlázy.

Jód se nachází v půdě a vodě, především přímořských oblastí. Jeho hlavním zdrojem jsou mořské řasy a další mořská zelenina. Jódem byla obohacována stolní sůl, avšak v moderní době, kdy se namísto rafinované soli konzumuje sůl mořská nebo himálajská, můžeme opět mít jódu nedostatek.

Jedlé mořské řasy jsou jedinečným zdrojem jódu. Množství v různých druzích řas kolísá od 16 mikrogramů na gram (µg/g) u řas nori až k 8000 µg/g ve vločkách kelpu. Japonské řasy kombu obsahují kolem 2353 µg/g a wakamie kolem 42 µg/g.

Čtěte také

Nori, hijiki, wakame, arame a kombu jsou japonské řasy, zatímco červenohnědá dulse je atlantická řasa. V Japonsku, kde jsou řasy součástí tradiční kuchyně, se projevuje nižší riziko poruchy metabolismu i srdečně-cévní nemoci a další zdravotní benefity ve srovnání se západní stravou, kde se řasy prakticky nekonzumují.

I na Západě si ovšem lidé oblíbili sushi s nori řasou a vegetariáni či vegani používají řasu agar-agar pro výrobu želatinujících dezertů. Vločky jemnější řasy dulse jsou vhodnou přísadou do smoothie.

Řasy se dají koupit v řadě forem – jako drcený prášek, jemnější vločky nebo sušené nasekané řasy. Většinu řas je potřeba před přidáním do stravy alespoň na 5 až 10 minut namočit. Vaření ovšem není nezbytně nutné. Delší a robustnější typy řas je dobré suché nalámat a nechat ve vodě změknout do druhého dne, ale i kratší doba namáčení postačí.

Spustit audio

Související