Salát s opečeným grapefruitem
Grepy obsahují látky, které pomáhají lidskému tělu bojovat proti stárnutí, alergiím, infekcím, rakovině, žaludečním vředům i srdečním chorobám. Dužina plodů se skvěle hodí do salátů. Zkuste si jeden připravit podle receptu výživové poradkyně Štěpánky Kutišové.
- 1 středně velký rozebraný grapefruit
- 1 šálek mladého listového špenátu
- ¼ šálku žlutých přepůlených cherry rajčat
- 2 lžíce balzamikového octa
- ¼ šálku červené cibule nakrájené na kolečka
- 2 lžíce čerstvého avokáda nakrájeného na kostičky
- 1 lžíce nasekaných vlašských ořechů
Z dílků grepu jemně vybereme jadérka. Grepy položíme na plech. Pečeme v troubě, dokud nezačnou bublat.
Pokud grep není dostatečně zralý a sladký, posypeme ho trochou kokosového cukru, nebo potřeme datlovým (případně javorovým) sirupem před pečením. Grepy vyjmeme a dáme stranou.
Špenát promícháme s balzamikem a dáme do salátové mísy. Na špenát rozložíme grapefruit, rajčata, ořechy, cibuli a avokádo a podáváme.
Související
-
Pomerančové kuře
Pomeranče jsou proslulé obsahem vitaminu C. Často je jíme čerstvé a vyrábíme z nich džus, ale hodí se i do pokrmů s masem. Zkuste recept dietoložky Štěpánky Kutišové.
-
Barevný brokolicový salát s brusinkami
Brusinky jsou bohaté na vlákninu, vitamin C a další prospěšné látky. Můžete jimi zpestřit třeba salát. Vyzkoušejte kombinaci s brokolicí podle receptu výživové poradkyně.
-
Rozpečené medové fíky
Fíky patří mezi nejstarší léčebné plody Orientu. Doporučovali je již egyptští léčitelé 1500 let před naším letopočtem. Chutnají čerstvé, ale můžete je třeba také rozpéct.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.