Barevný brokolicový salát s brusinkami
Brusinky jsou bohaté na vlákninu, vitamin C a další prospěšné látky. Můžete jimi zpestřitt například zeleninový salát. Vyzkoušejte kombinaci s brokolicí podle receptu výživové poradkyně Štěpánky Kutišové.
- ¼ hrnku balzamikového octa
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 2 lžičky medu
- ¼ lžičky černého pepře
- 2 lžičky lněného oleje
- 2 lžičky olivového oleje
- 2 brokolice
- 1 malá červená cibule, nakrájená na měsíčky
- ½ hrnku celých mandlí, opražených a nahrubo nasekaných
- ½ hrnku sušených brusinek
- 115 gramů rozdrobeného kozího sýra
Syrové růžice brokolice vaříme čtyři minuty v páře, opláchneme studenou vodou a dobře osušíme.
Ve velké míse ušleháme ocet, hořčici, med a pepř. Za stálého šlehání přidáváme lněný a olivový olej, až se vše spojí. Směs dáme stranou.
Brokolici přidáme k zálivce.
Ze zbylých stonků odkrojíme konce a škrabkou na zeleninu oloupeme tuhou slupku. Stonky posekáme v kuchyňském robotu. Posekané stonky nasypeme do mísy, přidáme cibuli, mandle a brusinky a protřeseme.
Salát rovnoměrně rozdělíme na talířky a posypeme sýrem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.