Rozpečené medové fíky
Fíky patří mezi nejstarší léčebné plody Orientu. Doporučovali je již egyptští léčitelé 1500 let před naším letopočtem k předcházení nemocí. Chutnají čerstvé, ale můžete je třeba také rozpéct s medem. Recept nabízí výživová poradkyně Štěpánka Kutišová.
- 8 až 12 čerstvých černých fíků
- 1 až 2 lžíce másla
- 4 lžíce tekutého medu
- hrst pistácií
- 1 lžička mleté skořice
- 250 gramů hustého jogurtu, nebo kokosové šlehačky
- 1 lžička vanilkového extraktu
- kůra a šťáva z ½ biopomeranče
Předehřejeme gril na střední teplotu.
Každý fík rozkrojíme do kříže směrem od stopky, ale nedokrojíme. Mírně rozevřeme jako květ. Postavíme fíky po dvou do zapékacích mističek a do každého vložíme malý kousek másla.
Pokapeme medem, okořeníme a posypeme nasekanými pistáciemi. Dáme pod gril na 5 minut, až z medu a másla vznikne hustá omáčka na dně misky.
Promícháme hustý jogurt s vanilkovou esencí a lžičkou medu (nebo datlového sirupu), pomerančovou kůrou a šťávou a podáváme s rozpečenými fíky.
Související
-
Čokoládová bábovka z červené řepy
Zdravý dezert, na kterém si mohou pochutnat i diabetici. To je bábovka podle receptu výživové poradkyně Štěpánky Kutišové. Do těsta přidává červenou řepu a sladí stévií.
-
Pomerančové kuře
Pomeranče jsou proslulé obsahem vitaminu C. Často je jíme čerstvé a vyrábíme z nich džus, ale hodí se i do pokrmů s masem. Zkuste recept dietoložky Štěpánky Kutišové.
-
Amarantové lívance s ovocem
Nejvíc bílkovin ze všech obilovin a také mnoho vlákniny obsahuje amarant. Je vhodné tedy mouku z této plodiny využít při pečení. Hodí se třeba na přípravu lívanců.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.