Rozpečené medové fíky
Fíky patří mezi nejstarší léčebné plody Orientu. Doporučovali je již egyptští léčitelé 1500 let před naším letopočtem k předcházení nemocí. Chutnají čerstvé, ale můžete je třeba také rozpéct s medem. Recept nabízí výživová poradkyně Štěpánka Kutišová.
- 8 až 12 čerstvých černých fíků
- 1 až 2 lžíce másla
- 4 lžíce tekutého medu
- hrst pistácií
- 1 lžička mleté skořice
- 250 gramů hustého jogurtu, nebo kokosové šlehačky
- 1 lžička vanilkového extraktu
- kůra a šťáva z ½ biopomeranče
Předehřejeme gril na střední teplotu.
Každý fík rozkrojíme do kříže směrem od stopky, ale nedokrojíme. Mírně rozevřeme jako květ. Postavíme fíky po dvou do zapékacích mističek a do každého vložíme malý kousek másla.
Pokapeme medem, okořeníme a posypeme nasekanými pistáciemi. Dáme pod gril na 5 minut, až z medu a másla vznikne hustá omáčka na dně misky.
Promícháme hustý jogurt s vanilkovou esencí a lžičkou medu (nebo datlového sirupu), pomerančovou kůrou a šťávou a podáváme s rozpečenými fíky.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.