Recepty z luštěnin – sladký hrachový nákyp, fašírka, pomazánka

Luštěniny obsahují velmi kvalitní živiny, jsou hodnotnější a také levnější než maso. Pokud si je zvykneme konzumovat častěji a v menším množství, nepřinesou nám ani žádné zažívací potíže.

Hrachový nákyp z Lotyšska

Ingredience
  • 250 gramů měkkého tvarohu
  • 200 gramů semletého hrachu (nebo cizrny)
  • 300 gramů polohrubé mouky
  • 150 gramů cukru krupice
  • 150 gramů másla
  • 3 vejce
  • kypřicí prášek do pečiva
  • balíček vanilkového pudinku
  • 50 mililitrů rumu
  • rozinky, sekané ořechy, popřípadě kandované ovoce

Netypickým jídlem připraveným z luštěnin může být hrachový nákyp z Lotyšska. Do těsta na sladký ovocný koláč se přidává luštěnina, nebo luštěninová mouka.

V místě smícháme tvaroh, semletý hrách, mouku, cukr, rozpuštěné máslo, vejce, prášek do pečiva a pudink.

Přilijeme rum a přidáme rozinky a sekané ořechy, popřípadě kandované ovoce. Dáme péci.

Italská fašírka

Italové nazývají své nejoblíbenější luštěniny „fadžioli bortlotti“. Jsou to trochu strakaté, červené menší fazole a jsou velmi chutné.

Zkuste uvařené a semleté fazolky namíchat půl na půl s masem, doplnit koření, sůl, hodně posekané zelené petržele, česnek a upéci fazolovou sekanou nebo karbanátky.

Pomazánka z luštěnin

Z cizrny (také zvané římský hrách) si můžeme připravit hummus. Základem je uvařená a jemně semletá luštěnina.

Dále je hummus typický přidáním sezamové pasty zvané tahini, chutí česneku, máty a citronu. Směs je možné zjemnit kysanou smetanou.

Související

  • Čočka po indicku

    Závan Orientu může ozvláštnit vaše každodenní vaření. Kulinář Petr Stupka nabízí tip na vegetariánský pokrm z čočky, který je zdravý, levný a tělu dodá kvalitní živiny.

  • Celozrnné recepty

    Jak obohatit celozrnností běžné recepty? Přidávejte do klasické mouky celozrnnou, obilné vločky, otruby, ale vždy počítejte s tím, že je třeba přilít více tekutiny.

  • Sušenky a placičky pro období půstu

    Půst zakazoval jíst především maso a živočišné tuky. Připravovaly se tak v mnoha obměnách různé sladké a bezmasé pokrmy. Recepty na některé z nich shromáždil Petr Stupka.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.