Sušenky a placičky pro období půstu

Půst zakazoval jíst především maso a živočišné tuky. Připravovaly se tak v mnoha obměnách různé sladké a bezmasé pokrmy. Recepty na některé z nich shromáždil kulinář Petr Stupka.

Zázvorky

Ingredience
  • 250 gramů hladké mouky
  • 250 gramů pískového cukru
  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • špetka soli
  • jedlá soda, nebo prášek do pečiva

Cukr vyšleháme spolu s vejci a žloutky za studena. Pak vše šleháme ve vodní lázni do zahřátí a zahoustnutí.

Do mouky vmícháme mletý zázvor a kypřidlo se špetkou soli. Vše zapracujeme do chladnoucí a stále šlehané hmoty z vajec a cukru.

Z těsta vyvalujeme plát, vykrajujeme a v mírně vyhřáté troubě spíše sušíme, než pečeme. Zázvorky by měly zůstat po upečení světlé. Je třeba nechat dva až tři týdny změknout.

Ovesné sušenky s kokosem

Ingredience
  • 150 gramů jemných ovesných vloček
  • 1 vejce
  • 50 mililitrů mléka
  • 1 lžíce medu, nebo trocha tmavého cukru
  • 30 gramů oleje, nebo másla
  • asi 50 gramů hladké mouky
  • 30 gramů strouhaného kokosu
  • přibližně 100 gramů sušeného ovoce (rozinky, brusinky, meruňky)

Sušené ovoce nakrájíme na drobné kousky. Všechny suroviny smícháme do stejnorodé hmoty. Necháme deset minut odležet.

Namočenýma rukama tvoříme z těsta stejnoměrné kuličky. Skládáme je na plech vyložený pečicím papírem a až na něm kuličky rozmáčkneme na malé bochánky. Pečeme při teplotě do 180 stupňů tak dlouho, až sušenky lehce zčervenají.

S jogurtem a brusinkovým kompotem jsou nejlepší, ale i samotné vám zachutnají a dlouho vydrží.

Pohankové placičky

Ingredience
  • 300 gramů pohanky
  • 600 mililitrů vody
  • 2 vejce
  • cibule
  • česnek
  • koření, například tymián, šalvěj a rozmarýn
  • případně uzenina, slanina, nebo škvarky

Pohankovou lámanku zalijeme vroucí osolenou vodou a necháme pod pokličkou asi 15 minut stát. Nejraději na ochucení používám bylinkovou sůl a trochu drceného kmínu.

Mezitím si na oleji osmahneme jemně nakrájenou cibuli a protlačený česnek a do všeho nasekáme zelené koření, které máme po ruce. Když není, dáme suché, třeba tymián, šalvěj a rozmarýn. Vše pak vmícháme spolu s vejci do ztuhlé pohanky.

Na omaštěné pánvi tvoříme placičky a opékáme. Pokud by placky nedržely dobře pohromadě, přidáme vrchovatou lžíci škrobové moučky. Do placek je možné přidat kousky uzeného, uzeniny, slaniny či posekané škvarky.

Sladké pohankové placičky s kokosem

Postup je skoro stejný jako u slaných placek, jen místo vody použijeme horké mléko. Osolíme ho stejně jako vodu, trochu osladíme, nejlépe přírodním cukrem, a přidáme hrstku mletého kokosu.

Když se vše pod poklicí spaří a nabobtná, přidáme vejce, trochu perníkového koření, nebo jen mleté skořice, a na lehce pomaštěné pánvi s nepřilnavým povrchem pečeme placky.

Podáváme s bílým jogurtem, kysanou smetanou, popřípadě povidly, nebo pomáznuté ovocnou zavařeninou.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.