Sušenky a placičky pro období půstu
Půst zakazoval jíst především maso a živočišné tuky. Připravovaly se tak v mnoha obměnách různé sladké a bezmasé pokrmy. Recepty na některé z nich shromáždil kulinář Petr Stupka.
Zázvorky
- 250 gramů hladké mouky
- 250 gramů pískového cukru
- 2 vejce
- 2 žloutky
- 1 lžička mletého zázvoru
- špetka soli
- jedlá soda, nebo prášek do pečiva
Cukr vyšleháme spolu s vejci a žloutky za studena. Pak vše šleháme ve vodní lázni do zahřátí a zahoustnutí.
Do mouky vmícháme mletý zázvor a kypřidlo se špetkou soli. Vše zapracujeme do chladnoucí a stále šlehané hmoty z vajec a cukru.
Z těsta vyvalujeme plát, vykrajujeme a v mírně vyhřáté troubě spíše sušíme, než pečeme. Zázvorky by měly zůstat po upečení světlé. Je třeba nechat dva až tři týdny změknout.
Ovesné sušenky s kokosem
- 150 gramů jemných ovesných vloček
- 1 vejce
- 50 mililitrů mléka
- 1 lžíce medu, nebo trocha tmavého cukru
- 30 gramů oleje, nebo másla
- asi 50 gramů hladké mouky
- 30 gramů strouhaného kokosu
- přibližně 100 gramů sušeného ovoce (rozinky, brusinky, meruňky)
Sušené ovoce nakrájíme na drobné kousky. Všechny suroviny smícháme do stejnorodé hmoty. Necháme deset minut odležet.
Namočenýma rukama tvoříme z těsta stejnoměrné kuličky. Skládáme je na plech vyložený pečicím papírem a až na něm kuličky rozmáčkneme na malé bochánky. Pečeme při teplotě do 180 stupňů tak dlouho, až sušenky lehce zčervenají.
S jogurtem a brusinkovým kompotem jsou nejlepší, ale i samotné vám zachutnají a dlouho vydrží.
Pohankové placičky
- 300 gramů pohanky
- 600 mililitrů vody
- 2 vejce
- cibule
- česnek
- koření, například tymián, šalvěj a rozmarýn
- případně uzenina, slanina, nebo škvarky
Pohankovou lámanku zalijeme vroucí osolenou vodou a necháme pod pokličkou asi 15 minut stát. Nejraději na ochucení používám bylinkovou sůl a trochu drceného kmínu.
Mezitím si na oleji osmahneme jemně nakrájenou cibuli a protlačený česnek a do všeho nasekáme zelené koření, které máme po ruce. Když není, dáme suché, třeba tymián, šalvěj a rozmarýn. Vše pak vmícháme spolu s vejci do ztuhlé pohanky.
Na omaštěné pánvi tvoříme placičky a opékáme. Pokud by placky nedržely dobře pohromadě, přidáme vrchovatou lžíci škrobové moučky. Do placek je možné přidat kousky uzeného, uzeniny, slaniny či posekané škvarky.
Sladké pohankové placičky s kokosem
Postup je skoro stejný jako u slaných placek, jen místo vody použijeme horké mléko. Osolíme ho stejně jako vodu, trochu osladíme, nejlépe přírodním cukrem, a přidáme hrstku mletého kokosu.
Když se vše pod poklicí spaří a nabobtná, přidáme vejce, trochu perníkového koření, nebo jen mleté skořice, a na lehce pomaštěné pánvi s nepřilnavým povrchem pečeme placky.
Podáváme s bílým jogurtem, kysanou smetanou, popřípadě povidly, nebo pomáznuté ovocnou zavařeninou.
Související
-
Tradiční masopustní koblihy, moderní koblížky a boží milosti
Čerstvé koblížky a další smažené sladké pečivo neodmyslitelně patří k tradičnímu jihočeskému masopustu. Vyzkoušejte tři recepty podle kulináře Petra Stupky.
-
Bramboráky, biftečky, lívance a jiné placky
Placky mají v české kuchyni nejrůznější podoby. Pár receptů a rad, jak je péct a sušit, popřípadě vypékat a vypražovat, sepsal Petr Stupka, autor pořadu Kuchařské čarování.
-
Škvarkové pagáčky, originální slané pečivo z Valašska
Starodávný recept z Valašska prozradil Petr Stupka. Jedná se o škvarkové placky, kterým se na Moravě říká pagáčky. Jejich příprava zabere dvě až tři hodiny.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.