Škvarkové pagáčky, originální slané pečivo z Valašska

Starodávný recept z Valašska prozradil Petr Stupka posluchačům Kuchařského čarování. Jedná se o škvarkové placky, kterým se na Moravě říká pagáčky. Jejich příprava zabere dvě až tři hodiny.

Suroviny:
150 gramů hladké pšeničné mouky
120 gramů pohankové mouky
lžička soli a lžička cukru
půl lžičky prášku do pečiva
1 vejce
lžíce octa
50 lžíce vepřového sádla
120 gramů pokrájených škvarků
200 gramů zakysané smetany
100 gramů másla
sůl, kmín a semínka na posypání

Všechny suroviny kromě másla, vejce a semínek dejte do větší misky a důkladně promíchejte.

Poté na vále rozválejte na placku, tu potřete rozpuštěným máslem. Těsto několikrát přeložte a zabalte do mikrotenového sáčku. Nechte alespoň hodinu odpočinout v lednici.

Uzrálé těsto rozválejte, potřete máslem a přeložte na polovinu. Následně ho opět lehce rozválejte. Povrch plátu potřete rozšlehaným vejcem a posypte semínky, kořením.

Poté těsto krájejte na kostičky či jiné tvary. Ty skládejte na plech s pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě při 170 stupních dozlatova.

Podávejte se salátem nebo jako slané pečivo ke sklenici piva či vína.

autor: Petr Stupka

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

Karel Klostermann Ze světa lesních samot

Ze světa lesních samot

Koupit

Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa.