Bramboráky, biftečky, lívance a jiné placky

Placky mají v české kuchyni nejrůznější podoby a využití. Pár receptů a rad, jak péct a sušit, popřípadě vypékat a vypražovat placky, sepsal Petr Stupka, autor pořadu Kuchařské čarování.

Bramborák

Jistojistě mezi nejoblíbenější placatá jídla patří placky z brambor. Bramborák – anebo cmunda, strouhanec, bramborník, halapáč, vrncocháč, sejkora nebo krampflek – má obsahovat brambory, česnek, pepř, sůl, vejce, mouku a majoránku. Přidávám ještě trochu mletého či drceného kmínu a klidně i posekanou petržel a místo mouky přidávám do nastrouhaných brambor jemné ovesné vločky. Velkou dobrotou jsou bramboráky s pomletými škvarky.

Houbový bramboráček je nejjednodušší s houbovým kořením, tedy drobně pomletými sušenými houbami popřípadě s jemnou dušeninou.

Bramborák také můžete dělat se sýrem, který přimícháte k nastrouhaným bramborám. Velmi populární je v mnohých restauracích bramborák posypaný před podáváním nastrouhanou nivou.

Zkusit můžete i gulášový bramborák s uzeninou, cibulí paprikou, česnekem, divokým kořením a majoránkou nebo bramborák orientální s kurkumou, voňavým římským kmínem a koriandrem. Do toho jsem přidal ještě nastrouhaný sýr balkánského typu a opět škrob a zelenou petržel. Můžete zkusit nastrouhat i trochu zázvoru a česneku a třeba i nakrájenou cibuli.

Kdo neochutná, neuvěří, ale bramborákový základ doplněný jemně strouhaným celerem a dá za výsledek skvělou a zvláštně voňavou celerovou cmundu.

Sýrové biftečky

Ingredience
  • 300 gramů strouhaného sýra gouda
  • 3 vejce
  • 80 gramů rohlíkové strouhanky
  • 40 gramů bramborového škrobu
  • sůl
  • olej na pečení
  • směs koření, například italská směs

Variace na oblíbený smažený sýr s možností mnoha proměn.

V misce rozšlehejte se solí vejce, přidejte směs koření, škrobovou moučku a po promíchání nahrubo strouhaný sýr a většinu strouhané housky. Vše důkladně promíchejte a nechte krátce stát.

Namočenýma rukama tvořte ze směsi kuličky a ty potom roztlačte v troše strouhanky na stejnoměrné biftečky. Pečte v nízké vrstvě oleje do zlatova a podávejte samotné s pažitkovým dipem z kysané smetany a porcí salátu nebo s bramborovou kaší.

Univerzální placka

Je to jednoduché a naši dávní příbuzní to věděli, a proto pekli placky ze všeho možného i nemožného, třeba z hrachové kaše, co zbyla od oběda.

K tomu, aby z kaše byla placka, stačí tužidlo v podobě vejce, případně trochy škrobu, pak nějaká příchuť a maličko omastku, neboť dnešní nepřilnavé pánve snadno upečou placku i nasucho.

Nebo zamíchejte z mouky a vajec těsto, přisypte do toho něco zdravého, okořeňte a pečte placky.

Cuketové placky

Slané placky z pohanky

Pohankovou lámanku zalijte vroucí osolenou vodou, případně i zeleninovým vývarem a pak ji nechte pod pokličkou asi 15 minut stát. Mezitím si na oleji osmahněte jemně nakrájenou cibuli, a když zesklovatí, přidejte ještě jemně nastrouhaný celer.

Když i ten se osmahne a zavoní, přidejte trochu posekaného česneku a do všeho nasekejte zelené koření, pokud máte nějaké po ruce. Když není, pak dejte suché, třeba tymián, šalvěj a rozmarýnku.

Vše pak vmíchejte spolu s vejci do ztuhlé spařené pohanky s vločkami. Na 300 gramů pohanky něco přes půl litru vroucí vody a do všeho pak dvě nebo tři vejce. Pokud by vám placky nedržely dobře pohromadě, přidejte vrchovatou lžíci škrobové moučky.

Sladké placky z pohanky

Ty připravíte skoro stejně jako slané, jen místo vody použijte horké mléko. Osolte ho stejně jako vodu, ale spolu s pohankou a ovesnými vločkami přidejte ještě solidní hrstku mletého kokosu.

Pak připravte směs nasekaného sušeného ovoce. Rozinky, meruňky, švestky a podobně, dejte do nabobtnané kaše spolu s vejci a dvěma lžícemi medu.

Sladké pohankové placky rád kombinuji ještě s ovesnými vločkami a peču je nejraději v troubě na pečicím papíru a věřte mi, že upečené jsou s nějakou marmeládou a bílým jogurtem či kysanou smetanou skvělá dobrota.

Ovesné placky

Věřte mi, že docela dobře stačí namočené vločky smíchat s vejcem a třeba nasekaným libečkem, pochopitelně vše trochu osolit a pak péci placky na pánvi a po otočení je poklást plátky sýra, nechat ho roztéct a vřelé hned podávat. A máte večeři, jak se patří. Když přidáte vařené jáhly, nic tím nezkazíte.

Houbo-kroupové placky

Starší recepty doporučují trhané krupky či lámanku. Já bych vám radil použít ječné vločky. Jsou totiž rychle vařené. Když trochu ochladnou, zamíchejte do nich nastrouhanou vařenou nebo i syrovou bramboru, dejte vejce a trochu strouhanky a zpracujte vše na těsto.

Co se ochucení týče doporučuji mletý kmín, zázvor, muškátový oříšek a houbový prášek, tedy semleté nebo rozdrcené sušené houby. Ale ani výrazně česnekované nejsou špatné. Houbový prášek či sušené houby dejte také do vody, v níž se krupky vaří, a nezapomeňte ji osolit. Placky pečte na pánvi, nebo na plechu v troubě.

Placky z naklíčené čočky

Placky z luštěnin

Lze je konzumovat jak slané tak i na sladko. Pokud máte dopředu uvařené luštěniny – je docela jedno, zda to bude čočka, fazolky a nebo asi nejčastěji používaný hrách – je vše velmi jednoduché.

Semelete je nebo rozmixujete a ochutíte provensálskými bylinkami. Zvláště pak saturejka snižuje nadýmavost, stejně tak mletý zázvor. A pak už jen aplikujte univerzální recept, tedy vejce, škrob a pečte.

Čočkové placky s bramborami

150 gramů čočky propláchněte, zalijte studenou vodou a nechte ji nejméně 24 hodin přes noc namočenou, druhý den ji propláchněte a nechte klíčit, nejlépe v sítu aby bylo možné ji průběžně namáčet. Druhý den bude naklíčená.

Ve slupce uvařené půl kila brambor oloupejte, nastrouhejte, přidejte do nich tři vejce, 40 gramů škrobu, sůl, koření a naklíčenou čočku. Vše krátce propracujte a ze vzniklého těsta tvořte placky a pečte je na sádle. Pokud bude těsto příliš řídké, přidejte trochu strouhanky nebo škrobu. Placky můžete doplnit také uzeným sýrem, uzeninou a podobně.

Sladké luštěninové placky

Rozsekané luštěniny osolte, oslaďte, přidejte koření jako do perníku, neopomeňte přimíchat vejce a trochu škrobu, případně pro zahuštění přidejte trochu ovesných vloček a pak pečte v troubě na papíře nebo na pánvi.

Lívance z kynutého těsta

Lívance

Lívance s pohankou, jáhly a strouhanými jablky, to je doslova kulinářská báseň. Dobré je kombinovat klasickou pšeničnou mouku, asi tak z jedné třetiny s dalšími. Pšeničná mouka totiž dobře váže díky obsahu lepku.

Z řidšího těsta můžete zkusit tenčí placky nebo z hustějšího silnější lívanečky. Pak je ale dobré něčím těsto nadlehčit. Nejrychlejší je kypřící prášek, ale vykynuté jsou lepší.

Zdravější lívance

Na půl litru mléka dejte asi 150 gramů celozrnné pšeničné mouky (špaldové), asi 60 gramů jemných ovesných vloček, lžíci škrobové moučky a jedno vejce.

Vše nechte odpočinout a pak přidejte sůl, trochu cukru, ždibec mletého muškátového oříšku, skořice a ještě trošku prášku do pečiva. Nakonec do těsta zamíchejte nahrubo strouhaných a oloupaných 150 gramů jablek.

Pečte je v troubě na pečicím papíru, ale můžete i v lívanečníku. Obdobně lze vyčarovat lívanečky či koblížky z kynutého těsta, do něhož zapracujete vařené jáhly a jablka, prostě jak libo.

Související