Celozrnné recepty
Jak obohatit celozrnností běžné recepty? Přidávejte do klasické mouky celozrnnou, obilné vločky, otruby, ale vždy počítejte s tím, že je třeba přilít více tekutiny. Povrchové části zrna na sebe totiž naváží podstatně více tekutiny než běžná hladká či polohrubá mouka.
Dobré je celozrnné pečivo, ale i sladkosti doplnit syrovátkou, podmáslím, jogurtem a podobně.
Houbo-kroupové placky
Starší recepty doporučují trhané krupky či lámanku. Já bych vám radil použít ječné vločky. Jsou totiž rychle vařené.
Když trochu zchladnou, zamíchejte do nich nastrouhanou vařenou, nebo i syrovou bramboru, dejte vejce a trochu strouhanky a zpracujte vše na těsto.
Co se ochucení týče, doporučuji mletý kmín, zázvor, muškátový oříšek a houbový prášek, tedy semleté sušené houby. Ale ani výrazně česnekované nejsou špatné. Houbový prášek, či sušené houby dejte také do vody, v níž se krupky vaří, a nezapomeňte ji osolit.
O tom, že se placky pečou na pánvi, nebo na plechu v troubě, asi mluvit nemusím.
Ovesné placky
Věřte mi, že docela dobře stačí namočené vločky smíchat s vejcem a třeba nasekaným libečkem, pochopitelně vše trochu osolit a pak péci placky na pánvi.
Po otočení poklaďte plátky sýra, nechte ho roztéct a vřelé hned podávejte. A máte večeři, jak se patří. Když přidáte vařené jáhly, nic tím nezkazíte.
Lívance z jiné mouky
Onou jinou moukou myslím třeba pohankovou, amarantovou, celozrnné druhy nebo i suchý prášek z vařeného a usušeného hrachu či cizrny.
Dobré je kombinovat klasickou pšeničnou mouku asi tak z jedné třetiny s dalšími. Pšeničná mouka totiž dobře váže vodu díky obsahu lepku. Z řidšího těsta můžete zkusit tenčí placky, z hustějšího silnější lívanečky. Pak je ale dobré něčím těsto nadlehčit. Nejrychlejší je kypřicí prášek, ale vykynuté jsou asi lepší.
- půl litru mléka
- 250 gramů mouky (napůl ječné a celozrnné pšeničné)
- 1 lžíce škrobové moučky
- 1 vejce
- sůl
- cukr
- mletý muškátový oříšek
- skořice
- prášek do pečiva
- jablko
Na půl litru mléka dejte asi 250 gramů mouky, napůl ječné a celozrnné pšeničné, a lžíci škrobové moučky a jedno vejce. Vše nechte odpočinout a pak přidejte sůl, trochu cukru, ždibec mletého muškátového oříšku a skořici a ještě trošku prášku do pečiva. Nakonec zamíchejte do těsta nahrubo strouhané oloupané jablko. Pečte na lívanečníku.
Obdobně lze vyčarovat lívanečky či koblížky z kynutého těsta, do něhož zapracujete vařené jáhly a jablka, prostě jak libo.
Máme vžitou představu, že lívance jsou jenom sladké, ale to není žádný zákon. Dělal jsem třeba cibuláčky se solidní dávkou majoránky a pochopitelně i osmažené cibulky. Francouzi připravují z pohankové mouky velké silnější lívance a potom je doplňují celou škálou potravin a dále třeba zapékají.
Související
-
7 zásad zdravého vaření podle Petra Stupky
O zdravém jídle, vaření a stravování se toho mnoho namluví i napíše. Kulináři Petru Stupkovi ale trochu vadí, že se vše soustředí na počítání kalorií a zázračné doplňky.
-
Zdravé pokrmy z klíčků
Malé množství klíčků, semen a jejich výhonků má obrovský význam pro naše žití. To zdůrazňuje kulinář Petr Stupka a přidává pár receptů na pokrmy z klíčků pro inspiraci.
-
Zimní saláty našich předků
V dnešní době si můžeme dopřát nejrůznější zeleninu po celou zimu. Přesto Petr Stupka nabízí inspiraci na saláty ze surovin, které měly k dispozici dávné hospodyňky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.