Zimní saláty našich předků
V dnešní době si můžeme dopřát nejrůznější zeleninu, a tudíž i saláty, po celou zimu. Přesto kulinář Petr Stupka nabízí inspiraci na několik salátů ze surovin, které měly k dispozici dávné hospodyňky.
Jednoduchý zelný
Svařte dvě až tři lžíce tmavého cukru se lžící octa a vodou vykapanou ze zelí. Do horkého dejte jemně nasekanou cibulku a zchladlou zálivku nakonec promíchejte s nasekaným zelím.
S křenem a jablky
Do pokrájeného kysaného zelí dejte lžíci přírodního cukru a oleje, trochu citronové šťávy a strouhaný čerstvý křen. Vše zamíchejte a nechte odležet. Až před podáváním nahrubo nastrouhejte oloupaná jablka a vmíchejte do salátu.
Zelný s kyselou rybou
Kysané zelí umačkejte s jemně nakrájenou cibulkou a nitkami nakrájené, či nastrouhané mrkve a trochu dobrého olivového, či jiného oleje.
Nakládané kyselé sledě stáhněte z kůže a nakrájejte na hrubší kousky. Pomelte trochu pepře, hořčičného semínka a nasypte na ryby a s trochou sardelové pasty vše důkladně promněte. Pak namíchejte do zelí a umáčkněte na dva až tři dny do misky.
Základní z hlávkového zelí
Nakrájené, či nakrouhané zelí vložte do mísy, osolte, trochu ocukrujte (nejlépe nerafinovaným cukrem) a trochu zalijte olejem. Pak dřevěnou měchačkou zelí v míse promíchejte, ale docela bez násilí, a poté nechte základ na salát odstát déle jak čtvrt hodinku v chladnu.
Až před dohotovením salát okyselte a promíchejte. Touto metodou zaručeně připravíte křehounký salát, který můžete podle libosti upravovat a doplňovat.
Jemný s medem a ořechy
Stejně jako výše uvedený zelný základní připravíte tento. Na jemné vlásky krájené zelí smíchejte se nitkami mrkve, osolte, místo cukru dejte med a spolu s olejem promíchejte a nechte odležet.
Mezitím si na pánvi opražte hrubě posekané ořechy a ze dvou citronů vymačkejte šťávu. Pak už je dohotovení salátu dílem okamžiku. V tomto salátu nejsou špatné ani kostičky jablek a třeba maličké kousíčky sušených meruněk.
Spařený kořínkový salát
Tenké plátky, nebo nudličky nakrájené z celeru a mrkve, půlkolečka cibule a úhledné proužky z pórku dejte do mísy a zalijte vroucí vodou z konvice. Nechte jenom minutu stát a pak horkou vodu sceďte. Nechte okapat a potom vložte do mísy a ochuťte.
Dejte určitě trochu oleje, jen trochu soli a ocet podle chuti. Třeba výrazný estragonový, vinný se saturejkou, nebo svařte trochu našeho lihového octa se lžící tmavého cukru. Promíchejte a ještě vlažný podávejte třeba s opečenou topinkou.
Velmi rád přidávám do tohoto salátu mladé lístečky polníčku, špenátu nebo řeřichu, případně spařím s kořenovou a cibulovou zeleninou i trochu hlávkového zelí. Od lékařů vím, že takto lehce spařená zelenina je největší blaho pro náš organismus.
Související
-
Keltský zelný koláč a alsaské plněné zelí
Kapky Jupiterova potu. Tak Římané nazývali zelí a měli ho za všelék. Také současné výzkumy prokazují velmi pozitivní účinky zelí. Zkuste z něj tedy připravit chutné pokrmy.
-
Polévka zelnice
Starodávný recept na polévku z kysaného zelí přijde v zimním čase k chuti. V době chřipkových a jiných epidemií vám navíc pomůže posílit imunitu.
-
Sušenky a placičky pro období půstu
Půst zakazoval jíst především maso a živočišné tuky. Připravovaly se tak v mnoha obměnách různé sladké a bezmasé pokrmy. Recepty na některé z nich shromáždil Petr Stupka.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka