Recepty s červenou řepou – salát, boršč, sladký chlebíček
Červená řepa je kouzelná. Výrazně podporuje růst a obnovu buněk, odstraňuje z těla jedovaté látky, vytváří pružné vazivové tkáně, zesiluje stěny cév, upravuje zažívání, je protirakovinná, omlazuje, chrání srdce, upravuje krevní tlak, odstraňuje stres a zlepšuje náladu. Byla by tedy obrovská škoda nevyužít ji v kuchyni. Jak? Inspirujte se u Petra Stupky.
Vaření řepy
Důležité je vařit řepu se slupkou i kořínkem. Tak zachováte maximální množství všech živin.
Vařte ji zvolna podle velikosti dvacet a více minut. Vpichem jehlice poznáte, zda je již uvařená. Zchlazenou řepu pak snadno oloupete.
Skvělá pečená řepa
Místo vaření můžete červenou řepu upéci. Nejprve ji důkladně omyjte, pak pečlivě zabalte do alobalu. Pečte při 180 až 200°C zhruba 1,5 hodiny.
Zda je řepa upečená, zjistíte za pomoci jehlice. Po vybalení by měla být slupka vypečená jako na bramborách v ohni.
Oloupanou řepu rozkrájejte a vychutnejte si ji třeba s vinným octem, olivovým olejem a nějakým oblíbeným kořením. Skvělá je s vařenými těstovinami a křenovou smetanou.
Salát z červené řepy
- 500 gramů červené řepy
- 80 gramů křenu
- 250 mililitrů kysané smetany
- sůl
- cukr
- ocet
- olivový olej
- střední cibule
- pepřové, či steakové koření
- pečivo
Pečlivě omytou řepu vařte zvolna ve vodě 40 až 50 minut.
Mezitím si připravte zálivku – v oleji šlehejte jemně nakrájenou cibuli spolu se solí, až pustí šťávu. Pak přidejte trochu cukru a octa a následně i nastrouhaný křen a vše smíchejte.
Vařenou řepu poznáte podle toho, že se jí slupuje slupka a jehlice vnikne bez velkého odporu do jejího středu. Mírně zchlazenou řepu oloupejte a po opláchnutí nakrájejte na plátky, případně nastrouhejte nahrubo.
Do zálivky s křenem a cibulí přidejte kysanou smetanu a vše poté promíchejte s řepou. Nebo můžete přiložit k nakrájené řepě spolu s pepřovým kořením a pečivem.
Rychlý boršč
- 150 gramů červené řepy
- 150 gramů mrkve
- 150 gramů celeru
- 100 gramů cibule
- 100 gramů hlávkového zelí
- 150 gramů brambor
- 1 litr silného vývaru
- olej, sůl, divoké koření
- celerová nať, snítka libečku
- 100 mililitrů kysané smetany
- 70 gramů přepuštěného másla, nebo oleje
Na oleji, nebo přepuštěném másle osmahněte jemné nudličky celeru a mrkve. Když se začnou opékat, přidejte drobně nakrájenou cibuli. Spolu s ní vložte do základu divoké koření (bobkový list, celý pepř, nové koření). Pak přidejte jemně nastrouhanou červenou řepu a na drobné kostičky nakrájené brambory.
Polévku zalijte vývarem, osolte a vařte pod poklicí asi deset minut.
Poté přidejte na jemné nudličky nakrájené zelí, posekanou celerovou nať a libeček a vařte dál, dokud nebude zelenina měkká.
Na závěr vmíchejte do polévky kysanou smetanu a podávejte.
Čokoládový chlebíček s řepou
- 200 gramů vařené a oloupané červené řepy
- 200 gramů polohrubé mouky
- 200 gramů třtinového cukru
- 200 gramů másla
- 3 vejce
- polovina sáčku kypřicího prášku do pečiva
- 40 gramů vanilkového pudinku
- 50 gramů rozinek
- 50 gramů kakaového prášku
- 80 gramů čokolády
- špetka perníkového koření a soli
Vejce a cukr šlehejte do pěny. Poté přidávejte a zašlehejte rozpuštěné máslo.
V jiné misce důkladně promíchejte mouku, pudinkový prášek, kakao, kypřicí prášek a sůl.
Sypkou směs pak zapracujte do tekuté, přidejte rozinky, hrubě nastrouhanou řepu a posekanou čokoládu. Směs vložte do vymaštěné a polohrubou moukou vysypané formy.
Troubu předehřejte na 170 °C. Chlebíček pečte asi 45 minut. Pak zapíchnutím špejle zkuste, zda je uvnitř pečený.
Hotový chlebíček nechte ve formě krátce ochladnout a poté ho vyklopte. Podávejte cukrovaný, doplněný polevou, kysanou smetanou, šlehačkou a podobně.
Související
-
Měkké dýňové sušenky à la crinkles
Na Střítežském dýňování se kulinář Petr Stupka setkal s paní Lucií, která připravovala sladké dobroty. Návštěvníci měli zájem o recept na dýňové sušenky, a tak ho nabízíme.
-
Banánový chlebíček
Přemýšlíte, co s dvěma posledními, už lehce přezrálými banány? Banánový chlebíček! Stačí pár dalších surovin a během chvilky máte zaděláno na výbornou sladkost ke kávě.
-
Teplý salát s máslovým chřestem a pečenými bramborami
Chřest je chutná zelenina, kterou bychom na jaře neměli opominout. Jak ho připravit? Výborný je třeba v salátu s bramborami. Vyzkoušejte recept kulináře Petra Stupky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.