Salát s opečeným grapefruitem

Grepy obsahují látky, které pomáhají lidskému tělu bojovat proti stárnutí, alergiím, infekcím, rakovině, žaludečním vředům i srdečním chorobám. Dužina plodů se skvěle hodí do salátů. Zkuste si jeden připravit podle receptu výživové poradkyně Štěpánky Kutišové.

Ingredience
  • 1 středně velký rozebraný grapefruit
  • 1 šálek mladého listového špenátu
  • ¼ šálku žlutých přepůlených cherry rajčat
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • ¼ šálku červené cibule nakrájené na kolečka
  • 2 lžíce čerstvého avokáda nakrájeného na kostičky
  • 1 lžíce nasekaných vlašských ořechů

Z dílků grepu jemně vybereme jadérka. Grepy položíme na plech. Pečeme v troubě, dokud nezačnou bublat.

Pokud grep není dostatečně zralý a sladký, posypeme ho trochou kokosového cukru, nebo potřeme datlovým (případně javorovým) sirupem před pečením. Grepy vyjmeme a dáme stranou.

Špenát promícháme s balzamikem a dáme do salátové mísy. Na špenát rozložíme grapefruit, rajčata, ořechy, cibuli a avokádo a podáváme.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

Zmizelá osada

Koupit

Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.