Salát s opečeným grapefruitem

Grepy obsahují látky, které pomáhají lidskému tělu bojovat proti stárnutí, alergiím, infekcím, rakovině, žaludečním vředům i srdečním chorobám. Dužina plodů se skvěle hodí do salátů. Zkuste si jeden připravit podle receptu výživové poradkyně Štěpánky Kutišové.

Ingredience
  • 1 středně velký rozebraný grapefruit
  • 1 šálek mladého listového špenátu
  • ¼ šálku žlutých přepůlených cherry rajčat
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • ¼ šálku červené cibule nakrájené na kolečka
  • 2 lžíce čerstvého avokáda nakrájeného na kostičky
  • 1 lžíce nasekaných vlašských ořechů

Z dílků grepu jemně vybereme jadérka. Grepy položíme na plech. Pečeme v troubě, dokud nezačnou bublat.

Pokud grep není dostatečně zralý a sladký, posypeme ho trochou kokosového cukru, nebo potřeme datlovým (případně javorovým) sirupem před pečením. Grepy vyjmeme a dáme stranou.

Špenát promícháme s balzamikem a dáme do salátové mísy. Na špenát rozložíme grapefruit, rajčata, ořechy, cibuli a avokádo a podáváme.

Související

  • Pomerančové kuře

    Pomeranče jsou proslulé obsahem vitaminu C. Často je jíme čerstvé a vyrábíme z nich džus, ale hodí se i do pokrmů s masem. Zkuste recept dietoložky Štěpánky Kutišové.

  • Barevný brokolicový salát s brusinkami

    Brusinky jsou bohaté na vlákninu, vitamin C a další prospěšné látky. Můžete jimi zpestřit třeba salát. Vyzkoušejte kombinaci s brokolicí podle receptu výživové poradkyně.

  • Rozpečené medové fíky

    Fíky patří mezi nejstarší léčebné plody Orientu. Doporučovali je již egyptští léčitelé 1500 let před naším letopočtem. Chutnají čerstvé, ale můžete je třeba také rozpéct.