Amarantové lívance s ovocem

Nejvíc bílkovin ze všech obilovin a také mnoho vlákniny obsahuje amarant. Je vhodné tedy mouku z této plodiny využít při pečení. Hodí se třeba na přípravu lívanců. Recept nabízí výživová poradkyně Štěpánka Kutišová.

Ingredience
  • ½ šálku amarantové mouky
  • 1 šálek celozrnné špaldové mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • ¾ lžičky jedlé sody
  • 2 velká vejce
  • 2 šálky podmáslí, nebo alternativního mléka
  • ¼ šálku oleje
  • čerstvé ovoce, například borůvky či jahody

V míse smícháme suché přísady.

V jiné míse smícháme podmáslí, vejce a olej a šleháme dohladka. Necháme 5 minut odpočinout.

Pak smícháme suché a mokré přísady. Přidáme půl šálku ovoce. Pokud je těstíčko příliš husté, zředíme vodou přidávanou po lžičkách.

Na pánvi upečeme lívance. Podáváme s čerstvým ovocem.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.

František Novotný, moderátor

setkani_2100x1400.jpg

Setkání s Karlem Čapkem

Koupit

Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.