Zapékaná brokolice
Brokolice zvyšuje imunitu, podporuje srdce i cévy a brání poškození lidského plodu a také mozku. Nachází se v ní velké množství živin při nízkém kalorickém obsahu. Lehké zdravé jídlo připravíte, když ji zapečete s bramborami, tvarohem a vejci. Recept nabízí výživová poradkyně Štěpánka Kutišová.
- 2 střední brambory nakrájené na velmi tenké plátky
- 1,5 šálku růžiček brokolice
- ½ střední cibule nahrubo nakrájené
- ½ červené sladké papriky pokrájené
- ½ žluté sladké papriky pokrájené
- 4 velká vejce
- 1 šálek tvarohu nebo ricotty
- ¼ lžíce čerstvého kopru, nebo ¾ lžičky sušeného kopru
- 3 lžíce parmezánu
Předehřejeme troubu na 175 stupňů. Pekáč vymažeme olivovým olejem. Plátky brambor položíme v jedné vrstvě na dno pekáče. Zbylé plátky rozpůlíme a dáme po stranách pekáče. Pečeme 12 až 15 minut nebo dozlatova.
Ve velké pánvi vymazané olivovým olejem restujeme brokolici, cibuli, sladké papriky 3 až 4 minuty, nebo doměkka. Přidáme lžíci vody, nebo zeleninového vývaru, aby se pokrm nepřipálil.
V míse rozšleháme tvaroh s vejci, vmícháme orestovanou zeleninu, kopr a polovinu strouhaného sýra. Touto směsí přelijeme brambory a pečeme 20 až 25 minut, až jsou vejce hotová.
Posypeme zbylým sýrem a dáme zpět do trouby na 1 až 2 minuty. Nakrájíme na stejné díly.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.