Meruňkový sorbet

Meruňky jsou jedním z nejbohatších přírodních zdrojů vitaminu A a beta-karotenu. V létě můžete toto ovoce využít třeba na přípravu osvěžující a přitom zdravé zmrzliny. O recept na meruňkový sorbet se podělila Štěpánka Kutišová, odborná garantka pořadu Přírodní lékárna.

Ingredience
  • 800 gramů zralých meruněk
  • 100 mililitrů čerstvé pomerančové šťávy
  • citrónová šťáva
  • špetka soli
  • lístky máty nebo meduňky na ozdobení

Meruňky omyjte a vypeckujte. Nakrájejte je na malé kousky a nechte zmrznout.

Zmrzlé ovoce rozmixujte s pomerančovým džusem a případně, s ohledem na kyselost džusu, mírně přislaďte medem nebo kokosovým cukrem.

Zakápněte citrónem. Hotový sorbet podávejte ozdobený lístky čerstvé máty nebo meduňky.

Související

  • 9 receptů na zdravé domácí zmrzliny a nanuky

    Pro zmrzlinu nemusíte jenom ke stánku nebo do cukrárny. Jednoduchá domácí zmrzlina, kterou vyrobíte s obyčejným mixérem, překoná mnohé kupované produkty. 

  • Tajemství dlouhověkosti bez nemocí? Meruňky

    Obyvatelé severního Pákistánu se dožívají vysokého věku. Netrpí rakovinou, obezitou ani srdečními chorobami. Čím to? Kromě jiného jedí hodně meruněk a meruňkových jader.

  • Jahodový koktejl

    Jahody jsou symbolem začínajícího léta, ale také patří mezi velmi zdravé potraviny. Pokud hledáte způsob, jak je jednoduše a chutně zpracovat, zkuste koktejl.