Dýňový koláč (bez lepku, cukru, laktózy)
Recept na zdravý dezert bezlepkové mouky slazený javorovým sirupem s dýní nabídla v pořadu Přírodní lékárna diabetoložka Štěpánka Kutišová.
Krusta:
- 1 šálek mandlové mouky (nebo mletých loupaných mandlí)
- 1 šálek tapiokové mouky (nebo jiné bezlepkové)
- ¼ až ½ lžičky soli
- 4 až 5 polévkových lžic studeného nesoleného farmářského másla nebo ghí
- 1 velké domácí vejce
Ve střední míse smícháme mandlovou a další mouku se solí. Přidáme máslo nakrájené na malé kousky a doprostřed směsi klepneme vejce a zamícháme vidličkou.
Pokračujeme v míchání, dokud se nezačne ze směsi formovat koule. Pokud je těsto příliš suché, přidáme velmi malé množství studené vody (asi 1 lžíce).
Zabalíme těsto do pečicího papíru a dáme do ledničky na 1 až 2 hodiny nebo na 20 minut do mrazáku. Předehřejeme troubu na 180 stupňů.
Dáme těsto s papírem na vál, překryjeme dalším papírem a rozválíme. Odstraníme svrchní papír a velmi opatrně těsto přeneseme do kulaté formy. Propícháme střed na několika místech vidličkou, vytvoříme kraje koláče a předpečeme 10 minut tuto krustu.
Náplň:
- 1 a ¾ šálku uvařené dýně
- ½ šálku javorového sirupu
- ½ šálku alternativního mléka (například kešu mléko vytvoříte z ½ šálku kešu mixovaných v šálku vody)
- 2 velká domácí vejce
- 2 až 4 lžíce tapiokového škrobu na zahuštění dýně
- 2 až 3 lžičky perníkového koření
Ingredience na náplň dáme do mixéru a vše rozmixujeme dohladka.
Nalijeme na předpečenou krustu a pečeme dalších 50 až 60 minut.
Necháme při pokojové teplotě asi hodinu vychladit. Potom uložíme do ledničky a necháme koláč stát tři hodiny.
Související
-
Javorový sirup do čaje i dezertů. Toto zdravé sladidlo vás zbaví příčiny mnoha nemocí
Javorovému sirupu se dostalo velké pocty, když se na jeho počest konalo první světové sympozium v San Francisku. Vědci sdíleli výzkum na téma pozitivních účinků sirupu.
-
Jak si vyrobit domácí čokoládu a další zdravé čokoládové pochoutky
Čokoláda patří mezi přírodní léky. V poslední době ji hojně doporučují i kardiologové. Pravidelná konzumace i jedné kostičky kvalitní čokolády snižuje riziko infarktu.
-
Domácí müsli tyčinky
Nekupujte müsli tyčinky v obchodech. Často nejsou zdaleka tak zdravé, jak si lidé myslí. Pokud si je připravíte doma, budete mít jistotu, že jsou skutečně kvalitní
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.