Dýňový koláč (bez lepku, cukru, laktózy)

Recept na zdravý dezert bezlepkové mouky slazený javorovým sirupem s dýní nabídla v pořadu Přírodní lékárna diabetoložka Štěpánka Kutišová.

Krusta:

Ingredience
  • 1 šálek mandlové mouky (nebo mletých loupaných mandlí)
  • 1 šálek tapiokové mouky (nebo jiné bezlepkové)
  • ¼ až ½ lžičky soli
  • 4 až 5 polévkových lžic studeného nesoleného farmářského másla nebo ghí
  • 1 velké domácí vejce

Ve střední míse smícháme mandlovou a další mouku se solí. Přidáme máslo nakrájené na malé kousky a doprostřed směsi klepneme vejce a zamícháme vidličkou.

Pokračujeme v míchání, dokud se nezačne ze směsi formovat koule. Pokud je těsto příliš suché, přidáme velmi malé množství studené vody (asi 1 lžíce).

Zabalíme těsto do pečicího papíru a dáme do ledničky na 1 až 2 hodiny nebo na 20 minut do mrazáku. Předehřejeme troubu na 180 stupňů.

Dáme těsto s papírem na vál, překryjeme dalším papírem a rozválíme. Odstraníme svrchní papír a velmi opatrně těsto přeneseme do kulaté formy. Propícháme střed na několika místech vidličkou, vytvoříme kraje koláče a předpečeme 10 minut tuto krustu.

Náplň:

Ingredience
  • 1 a ¾ šálku uvařené dýně
  • ½ šálku javorového sirupu
  • ½ šálku alternativního mléka (například kešu mléko vytvoříte z ½ šálku kešu mixovaných v šálku vody)
  • 2 velká domácí vejce
  • 2 až 4 lžíce tapiokového škrobu na zahuštění dýně
  • 2 až 3 lžičky perníkového koření

Ingredience na náplň dáme do mixéru a vše rozmixujeme dohladka.

Nalijeme na předpečenou krustu a pečeme dalších 50 až 60 minut.

Necháme při pokojové teplotě asi hodinu vychladit. Potom uložíme do ledničky a necháme koláč stát tři hodiny.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.