Gazpacho z vodního melounu

Vodní meloun je nejenom skvělým osvěžením, ale také zbraní proti různým nemocem. Stačí ho jen nakrájet, ale můžete vyzkoušet i trochu netradiční úpravu. Recept na gazpacho polévku nabídka Štěpánka Kutišová v pořadu Přírodní lékárna.

Suroviny:
4 šálky vodního melounu zbaveného semínek
1 malá červená cibule, oloupaná a pokrájená
2 okurky pokrájené
2 malé chilli papričky bez pecek pokrájené
3 rajčata pokrájená
3 až 4 polévkové lžíce jablečného domácího octa nebo balzamika
1 až 2 polévkové lžíce olivového oleje
špetka kajenského pepře
2 lžičky kvalitní soli
1/4 šálku pokrájeného koriandru nebo listové petrželky
šťáva z jedné limetky
2 jarní cibulky

Dáme tři šálky melounu, cibuli, okurky, jednu chilli papričku a rajčata do mixéru a mixujeme do jemné směsi. Přidáme tři lžíce octa, olivový olej, kajenský pepř a sůl a několikrát přemixujeme.

Ochutnáme. Pokud je směs stále ještě příliš sladká, přidáme lžíci octa. Dáme směs do ledničky a asi hodinu chladíme.

Na ozdobu použijeme zbytek vodního melounu, chilli papričku, koriandr nebo petrželku, jarní cibulku a přidáme limetkovou šťávu. Okořeníme několika špetkami mořské soli.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.