Pečená treska s bylinkami a rajčaty

Rybí maso dodá organismu značnou část potřebné denní dávky bílkovin, dostatek vitaminu B12 i jódu. Zkuste třeba tresku podle receptu Štěpánky Kutišové, odborné garantky pořadu Přírodní lékárna.

Suroviny:
2 filety z tresky bez kůže
2 dobře uzrálá rajčata pokrájená na plátky
1 větší špetka sušené bylinkové směsi
sůl, pepř

Rozehřejeme troubu na 200 stupňů. Kousky ryby položíme na čtverce alobalu, které by měly asi o 4 centimetry přečnívat. Okraje zahneme tak, aby vytvořily mělké misky, a položíme je na pekáč.

Na každý filet položíme plátek rajčete a okořeníme špetkou sušených bylinek, dosolíme, opepříme. Pečeme zhruba 12 minut, dokud nebude ryba hotová. Upečené maso je neprůhledně bílé.

Opatrně přeneseme na dva předehřáté talíře, stáhneme ryby z alobalu, polijte vypečenou šťávou a můžeme podávat.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.