Jemný pampeliškový salát
Léčebné a zdravé pokrmy si můžeme připravit z pampelišek. Jedlá je celá rostlina. Zkuste salát z pampeliškových listů podle Štěpánky Kutišové, odborné garantky pořadu Přírodní lékárna.
Suroviny:
3 šálky omytých pampeliškových listů
2 polévkové lžíce olivového oleje
2 polévkové lžíce jablečného octa
1 čajová lžička semínek fenyklu nebo anýzu
2 čajové lžičky čerstvé máty
½ menší červené cibule nakrájené na plátky
2 čajové lžičky tamari sójové omáčky
2,5 čajové lžičky medové hořčice nebo pasty miso
Suroviny na zálivku rozmíchejte a polijte jí nasekané listy pampelišky nebo různých listových salátů.
Související
-
Jezte pampelišky! Povzbudí celé tělo, listy dodají vitamíny, šťáva pomůže proti pihám
Obrovskou regenerační schopnost má pampeliška. Nová rostlina vyroste i z milimetrového plátku kořene. Lidé proto pampelišku odnepaměti používají pro podporu obnovy těla.
-
Chřest zapečený se šunkou a sýrem
Chřest obsahuje mnoho prospěšných látek, které prokazatelně prospívají zdraví. V kuchyni se často vaří nebo zapéká. Zkuste variantu se šunkou a sýrem.
-
Pesto z medvědího česneku
Medvědí česnek obsahuje spoustu vitaminu C. Jednou z možností, jak jej zpracovat v kuchyni, je zdravé zelené pesto. Recept nabídla v Přírodní lékárně Štěpánka Kutišová.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka