Mangoldové tacos s čerstvým sýrem

Zelenina mangold byla kdysi v Čechách velmi oblíbená, pak ji vytlačil její příbuzný špenát. Pokud dnes v obchodě na mangold nebo odrůdu čínský mangold (bok choi, pak choi) narazíte, vyzkoušejte ji. Využívají se listy a řapíky.

Suroviny:
400 gramů mangoldu
1 a ½ lžíce olivového oleje
1 velká bílá nebo červená cibule nakrájená na kolečka
3 stroužky utřeného česneku
1 lžička červených paprikových chilli vloček
½ šálku kuřecího vývaru nebo vody
½ lžičky soli
12 horkých kukuřičných tortill
1 šálek rozdrobeného čerstvého sýra fety či kozího
¾ šálku ostré červené salsy

Listy mangoldu nakrájíme napříč na proužky silné kolem centimetru. Ve velké pánvi rozehřejeme na středním plameni olej. Vhodíme do něj cibuli a za častého míchání ji osmahneme dozlatova, ale aby zůstala křehká (asi 4 až 5 minut).

Přidáme česnek a paprikové vločky a chvilku mícháme, aby se rozvinulo aroma. Pak přilijeme vývar nebo vodu, půl lžičky soli a nakrájené listy. Zmírníme plamen, zakryjeme pánev a dusíme, dokud listy nebudou téměř měkké (asi 5 minut).

Pánev odkryjeme, přidáme plamen a za stálého míchání vaříme, dokud se ze směsi neodpaří téměř veškerá vlhkost. Ochutnáme, a pokud je nutné, přisolíme.

Podáváme s horkými tortillami, rozdrobeným sýrem a salsou.