Mangoldové tacos s čerstvým sýrem
Zelenina mangold byla kdysi v Čechách velmi oblíbená, pak ji vytlačil její příbuzný špenát. Pokud dnes v obchodě na mangold nebo odrůdu čínský mangold (bok choi, pak choi) narazíte, vyzkoušejte ji. Využívají se listy a řapíky.
- 400 gramů mangoldu
- 1,5 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule nakrájená na kolečka
- 3 stroužky utřeného česneku
- 1 lžička červených paprikových chilli vloček
- ½ šálku kuřecího vývaru, nebo vody
- ½ lžičky soli
- 12 horkých kukuřičných tortill
- 1 šálek rozdrobeného čerstvého sýra fety, či kozího
- ¾ šálku ostré červené salsy
Listy mangoldu nakrájíme napříč na proužky silné kolem centimetru. Ve velké pánvi rozehřejeme na středním plameni olej. Vhodíme do něj cibuli a za častého míchání ji osmahneme dozlatova, ale aby zůstala křehká (asi 4 až 5 minut).
Přidáme česnek a paprikové vločky a chvilku mícháme, aby se rozvinulo aroma. Pak přilijeme vývar, nebo vodu, půl lžičky soli a nakrájené listy. Zmírníme plamen, zakryjeme pánev a dusíme, dokud listy nebudou téměř měkké (asi 5 minut).
Pánev odkryjeme, přidáme plamen a za stálého míchání vaříme, dokud se ze směsi neodpaří téměř veškerá vlhkost. Ochutnáme, a pokud je nutné, přisolíme.
Podáváme s horkými tortillami, rozdrobeným sýrem a salsou.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.