Mangoldové tacos s čerstvým sýrem

Zelenina mangold byla kdysi v Čechách velmi oblíbená, pak ji vytlačil její příbuzný špenát. Pokud dnes v obchodě na mangold nebo odrůdu čínský mangold (bok choi, pak choi) narazíte, vyzkoušejte ji. Využívají se listy a řapíky.

Ingredience
  • 400 gramů mangoldu
  • 1,5 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule nakrájená na kolečka
  • 3 stroužky utřeného česneku
  • 1 lžička červených paprikových chilli vloček
  • ½ šálku kuřecího vývaru, nebo vody
  • ½ lžičky soli
  • 12 horkých kukuřičných tortill
  • 1 šálek rozdrobeného čerstvého sýra fety, či kozího
  • ¾ šálku ostré červené salsy

Listy mangoldu nakrájíme napříč na proužky silné kolem centimetru. Ve velké pánvi rozehřejeme na středním plameni olej. Vhodíme do něj cibuli a za častého míchání ji osmahneme dozlatova, ale aby zůstala křehká (asi 4 až 5 minut).

Přidáme česnek a paprikové vločky a chvilku mícháme, aby se rozvinulo aroma. Pak přilijeme vývar, nebo vodu, půl lžičky soli a nakrájené listy. Zmírníme plamen, zakryjeme pánev a dusíme, dokud listy nebudou téměř měkké (asi 5 minut).

Pánev odkryjeme, přidáme plamen a za stálého míchání vaříme, dokud se ze směsi neodpaří téměř veškerá vlhkost. Ochutnáme, a pokud je nutné, přisolíme.

Podáváme s horkými tortillami, rozdrobeným sýrem a salsou.

Mohlo by vás zajímat