Mangoldové tacos s čerstvým sýrem

Zelenina mangold byla kdysi v Čechách velmi oblíbená, pak ji vytlačil její příbuzný špenát. Pokud dnes v obchodě na mangold nebo odrůdu čínský mangold (bok choi, pak choi) narazíte, vyzkoušejte ji. Využívají se listy a řapíky.

Ingredience
  • 400 gramů mangoldu
  • 1,5 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule nakrájená na kolečka
  • 3 stroužky utřeného česneku
  • 1 lžička červených paprikových chilli vloček
  • ½ šálku kuřecího vývaru, nebo vody
  • ½ lžičky soli
  • 12 horkých kukuřičných tortill
  • 1 šálek rozdrobeného čerstvého sýra fety, či kozího
  • ¾ šálku ostré červené salsy

Listy mangoldu nakrájíme napříč na proužky silné kolem centimetru. Ve velké pánvi rozehřejeme na středním plameni olej. Vhodíme do něj cibuli a za častého míchání ji osmahneme dozlatova, ale aby zůstala křehká (asi 4 až 5 minut).

Přidáme česnek a paprikové vločky a chvilku mícháme, aby se rozvinulo aroma. Pak přilijeme vývar, nebo vodu, půl lžičky soli a nakrájené listy. Zmírníme plamen, zakryjeme pánev a dusíme, dokud listy nebudou téměř měkké (asi 5 minut).

Pánev odkryjeme, přidáme plamen a za stálého míchání vaříme, dokud se ze směsi neodpaří téměř veškerá vlhkost. Ochutnáme, a pokud je nutné, přisolíme.

Podáváme s horkými tortillami, rozdrobeným sýrem a salsou.

Související

  • Barevný brokolicový salát s brusinkami

    Brusinky jsou bohaté na vlákninu, vitamin C a další prospěšné látky. Můžete jimi zpestřit třeba salát. Vyzkoušejte kombinaci s brokolicí podle receptu výživové poradkyně.

  • Hovězí se žampiony a sezamem

    Sezamová semínka obsahují látky, které bojují proti srdečním chorobám i řadě druhů rakoviny. Proto se vyplatí na ně v kuchyni nezapomínat. Hodí se třeba k hovězímu masu.

  • Dušené artyčoky s koriandrovou omáčkou

    Artyčok je považován za jednu z nejstarších léčivých bylin. Konzumují se poupata rostliny. Připravit je můžete v páře a doplnit omáčkou z domácí majonézy.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.