Hledáte nový recept na jídlo z brambor? Zkuste bramborku s mákem
Na dosud neznámé a přitom vynikající jídlo narazil před nedávnem kuchař Petr Stupka. Bramborka jej natolik zaujala, že si od maminky svého kamaráda vyžádal recept pro Kuchařské čarování. Vyzkoušejte i vy pečený plát bramborového těsta chuti jemného bramboráku posypaný mákem.
Suroviny:
10 velkých brambor
2 vejce
1 hlavička česneku
250 mililitrů mléka
půl kostky droždí
majoránka, sůl
polohrubá mouka na zahuštění
Polovinu brambor předem uvaříme a i se syrovými bramborami nastrouháme. Přidáme prolisovaný česnek, vejce, majoránku a sůl.
Zvlášť v mléce z droždí připravíme kvásek a poté jej vmícháme do bramborové hmoty. Podle potřeby zahustíme moukou.
Pekáč vymažeme máslem nebo sádlem a vysypeme mákem. Do pekáče dáme těsto a ještě jej zasypeme mákem. Pečeme na 180 stupňů 20 až 25 minut.
Související
-
Bramborové gnocchi
Malé noky se připravují z bramborového těsta uhněteného z vařených brambor, hladké mouky, soli. O svůj osvědčený recept se v pořadu Kuchařské čarování podělil Petr Stupka.
-
Bezlepkový bramborový koláč se sýrem a cibulové dresinky
Cibule je asi nejpoužívanější zeleninou. Už před pěti tisíci lety ji pro léčebné a kuchyňské účely pěstovali Indové a Číňané. Pomáhá proti nachlazení, chřipce a kašl.
-
Omrzely vás brambory? Zkuste topinambury, chutnají výborně i syrové
Na farmářské trhy se mezi řepu, zelí a brambory prosadil topinambur. Tato hlíza není tak exotická, jak by se mohlo zdát. V 19. století byla u nás důležitou potravinou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Procházet se vesmírem a dotýkat se hvězd je možné i ve svěrací kazajce…
Jan Pokorný, moderátor


Tulák po hvězdách
Vězeň Darrell Standing, původně profesor agronomie, byl za vraždu svého kolegy odsouzen na doživotí. Pět let pak strávil ve tmě v samovazbě, dost často i ve svěrací kazajce.