Domácí chléb

Chléb je po tisíce let jedním z nejhlavnějších pokrmů, který znají lidé na celém světě. Má stovky podob i chutí. Petr Stupka v pořadu Kuchařské čarování poradil, jak si doma připravit vlastní chléb, ze kterého budete mít nejen radost, ale bude i báječně chutnat.

Suroviny

Mouka
Na chléb jako od pekaře je nutné mít chlebovou mouku. Lze ji už běžně koupit v obchodech. Pšeničná a žitná chlebovka je základem. Další možností jsou takzvané celozrnné mouky. V nich jsou semletá už celá zrna, a proto má mouka více vlákniny, která pak v těstě nasává více tekutiny, a také po upečení vlhkost dále drží, takže chléb celozrnný je často vlhký až mazlavý. Nejlepší je kombinovat chlebovou a celozrnnou mouku.

Droždí
Stačí běžné čerstvé droždí, jedna kostička na kilogram mouky. Dále je dobré droždí sušené, zvláště se mi osvědčilo při pečení v domácí automatické pekárně. Můžete využít i kupovaný sušený kvas, nebo si připravit vlastní podle návodu níže.

Voda
Pro výrobu chleba je nezbytná voda, nebo jiná tekutina. Můžete přidat do těsta podmáslí, mléko i bílý jogurt.

Tuk
Už naši předkové věděli, že když se do chleba přidá nějaký omastek, je chléb vláčnější a také trvanlivější. Proto velmi rád přidávám do chleba trochu oleje, na půl kilogramu mouky stačí půl deci, ale ještě lepší je sádlo.

Sůl a koření
Solit můžete těsto pochopitelně podle libosti, ale běžně je na kilogram mouky třeba asi 20 gramů soli. U nás jsme zvyklí na chléb kmínový a doporučuji používat kmín drcený. Můžete zkusit chléb s mletým koriandrem, anýzem, fenyklem, zázvorem i jiným kořením.

Příprava kvasu

Dejte do nádoby asi 700 mililitrů teplé vody, v ní rozmíchejte jednu kostičku droždí, to je asi 40 gramů, a také 200 gramů žitné chlebové mouky. Důkladně promíchejte a nechte stát, nejlépe přes noc v pokojové teplotě. Kvas vám několikrát po sobě vykyne a spadne, proto potřebujete dostatečně velkou nádobu.

Zadělání

Do připraveného kvasu přidejte už jenom 20 gramů soli a kmín podle chuti a následně pak asi 300 gramů žitné a 500 gramů pšeničné chlebové mouky a vše míchejte a hněťte, až vám vznikne jednolité pružné těsto. Mělo by být poměrně měkčí než na kynuté knedlíky.

Těsto pak rozdělte, prohněťte na moukou posypaném vále a dejte na pomoučené ošatky, nebo do forem vykynout. Vykynuté poznáte tak, že se vám při dotyku už nevrací za prstem, ale zůstane v něm důlek.

Pečení

Ještě předtím, než dáte vykynutý chléb péci, potřete ho vodou. Zvlhčení zajistí, že chléb při pečení nepopraská na povrchu.

Pokud budete péci doma v troubě, tak je nutné mít zprvu teplotu asi 200° C a tu držet 15 až 20 minut, poté zmírnit o třicet až čtyřicet stupňů a dopékat.

Pečený chléb se pozná podle poklepání na spodní kůrku. Měla by jakoby zazvonit. Pokud jenom zaduní, ještě je třeba v pečení pokračovat. Hotový chléb uprostřed propíchněte špejlí, aby se odpařil, a nechte ho v klidu vydýchnout.

V žádném případě nepřikrývejte čerstvý chléb neprodyšným celofánem, igelitem nebo mikrotenem. Vychladlý chléb zabalte do plátna, aby změkla jeho tvrdá kůrka, a přitom tiše poděkujte, že se dílo zdařilo.

Související

  • Chlebová polévka

    Dříve se běžně vařívaly polévky s chlebem. Dnes se s nimi moc často nesetkáme, ale nebojte se je vyzkoušet. Jsou chutné, syté a spotřebujete do nich strouhanku.

  • Celozrnné recepty

    Jak obohatit celozrnností běžné recepty? Přidávejte do klasické mouky celozrnnou, obilné vločky, otruby, ale vždy počítejte s tím, že je třeba přilít více tekutiny.

  • Wintrova pivní polévka s opečeným chlebem

    Recept na Wintrovu pivní polévku nabízí kulinář Petr Stupka. Kde se vzal její název? „Vzpomínám rád na dobu studií a povídání s panem Wintrem, moudrým hospodským,“ vypráví.