Chlebová polévka

Dříve se běžně vařívaly polévky s chlebem. Dnes se s nimi moc často nesetkáme, ale nebojte se je vyzkoušet. Jsou chutné, syté a spotřebujete do nich strouhanku ze starého chleba, který byste jinak vyhodili.

Ingredience
  • 3 lžíce sádla
  • velká cibule
  • 250 gramů kořenové zeleniny
  • 100 gramů špeku
  • drcený kmín
  • 2 kostičky droždí
  • celerová nať
  • 2-3 vejce
  • hrnek pohankové lámanky
  • chlebová strouhanka z malého bochníčku chleba

Nejprve na sádle opékejte nakrájenou cibuli s trochou podrceného kmínu. Když cibule zesklovatí, přidejte nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a dál opékejte. Když zavoní zelenina, přidejte na kostičky nakrájený špek a nechte rozškvařit.

Pak přidejte čerstvé droždí. Nechte ho v základu rozpustit a teprve potom přisypte chlebovou strouhanku. Ta nasaje tučnou část základu a trvá jen chvilku, než se lehce opeče i strouhanka. Potom už přilijte vodu a vše přiveďte k varu.

Polévku stačí jen trochu přisolit, protože chléb samotný už je slaný. Po dvou minutách přidejte pohankovou lámanku, přiveďte k varu a na závěr do polévky rozkvedlejte několik vajec, přidejte posekanou celerovou nebo petrželovou nať a nechte už jen pod poklicí nabobtnat pohanku.

Související

  • Pivovarská cibulačka – originální variace známé polévky s pivem

    Polévky bývaly dominantní součástí tradiční kuchyně a připravovaly se v podstatě ze všeho, co bylo k dispozici. Variace cibulačky s českým pivem je velmi originální.

  • Pórková krémová polévka

    Pórek obsahuje mnoho prospěšných látek, mimo jiné povzbuzuje činnost mozku a přispívá ke snižování cholesterolu v krvi. Vyplatí se tedy připravit z něj například polévku.

  • Kořeněná květáková polévka

    Květák je bohatým zdrojem antioxidačních a protinádorových látek. Mezi zdravá jídla, která z něj lze připravit, patří polévka. O svůj recept se podělila Štěpánka Kutišová.