Zdravá banánová zmrzlina
Banány jsou zásobárnou hořčíku a draslíku, skvěle se hodí pro sladké a přitom zdravé dezerty. Zkuste z nich vyrobit třeba vynikající domácí zmrzlinu podle receptu Štěpánky Kutišové, odborné garantky pořadu Přírodní lékárna.
- 2 větší oloupané, nakrájené a zamražené banány
- ¾ šálku oblíbeného mléka (kokosové, mandlové, sójové)
- 1 čajová lžička vanilky (mletého prášku nebo přírodní esence)
- ¼ šálku vlašských ořechů (nemusí být)
- skořice, muškátový oříšek
Lehce rozmrzlé banány, vanilku, ½ šálku mléka a případně ořechy vložíme do mixéru a za vysokých otáček mixujeme. Pokud je směs ještě příliš hustá, použijeme více mléka.
Servírujeme do misek a posypeme skořicí nebo mletým muškátovým oříškem.
Pro další chuťové variace můžeme přidat mražené bobulové ovoce, lžičku kakaového prášku nebo polévkovou lžíci arašídového másla.
Související
-
9 receptů na zdravé domácí zmrzliny a nanuky
Pro zmrzlinu nemusíte jenom ke stánku nebo do cukrárny. Jednoduchá domácí zmrzlina, kterou vyrobíte s obyčejným mixérem, překoná mnohé kupované produkty.
-
Banány pomáhají střevům, jsou vhodné při dietě i pro diabetiky. Využijte je na zdravé dezerty
Lidé banány prostě milují. Jíme je, když máme hlad a do oběda či večeře je daleko, když máme chuť na něco sladkého, když jsme vyčerpaní, když jdeme sportovat.
-
Nepečený banánový dezert banoffee
Ze své letní cesty do Anglie si jihočeský kulinář Petr Stupka samozřejmě přivezl gastronomickou inspiraci. Doporučuje nepečený banánový koláč banoffee.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.