Nepečený banánový dezert banoffee

Ze své letní cesty do Anglie si jihočeský kulinář Petr Stupka samozřejmě přivezl gastronomickou inspiraci. Doporučuje nepečený banánový koláč banoffee. „Je to opravdu vynikající a skvělá dobrota. Patří mezi mé letošní anglické gastronomické objevy,“ říká.

Suroviny:
250 gramů máslových sušenek
100 gramů másla
2-3 banány
plechovka kondenzovaného mléka
kelímek smetany ke šlehání
ztužovač šlehačky

Sušenky rozdrťte válečkem a promíchejte s rozměklým máslem, aby vznikla sušenková drobenka. Tu rozprostřete do formy a napevno umačkejte a uhlaďte, nejlépe lžící. Dejte do lednice ztuhnout.

Připravte si karamel. Plechovku kondenzovaného mléka nechte vařit ve vodní lázni zhruba dvě hodiny.

Na sušenkový základ rozložte vrstvu stejnoměrně nakrájených banánů. Na banány nalijte studený karamel. Dejte znovu do lednice ztuhnout.

Nakonec všechno potřete šlehačkou zpevněnou ztužovačem. Navrch je možné ještě nastrouhat čokoládu nebo koláč dozdobit jinak, ale není to potřeba.