Americký koláč pouze z pěti ingrediencí
Pouhých sedmnáct minut zabere pečení jednoduchého amerického koláče. O recept na jeho přípravu se v pořadu Dámská jízda podělil kuchař Miroslav Dušek, který v minulosti vařil třem americkým prezidentům a nyní žije a pracuje v jižních Čechách.
Suroviny:
½ litru kondenzovaného mléka (klasické, ne karamelové)
6 celých vajec
šťáva a kůra z limetky
Na korpus:
sušenky (grahamové, máslové nebo jiné podle chuti)
máslo
Půl litru kondenzovaného mléka smícháme s šesti celými vejci a zhruba 200 mililitry limetkové šťávy. Je také dobré do směsi nastrouhat trochu limetkové kůry, dodá zajímavou chuť. Vše smícháme šlehačem.
Koláčovou formu si vyložíme korpusem z rozdrcených sušenek, které spojíme trochou másla. Na korpus nalijeme směs z mléka a dáme do trouby. Pečeme na 140 až 150 stupňů po dobu 17 minut. Koláč musí zůstat uprostřed stále trochu povolený, ne úplně tuhý.
„Necháme přes noc vychladnout v lednici a máme fantastický dezert,“ uzavírá Miroslav Dušek.
Související
-
Vařil americkým prezidentům, teď se od něj můžete učit v Nových Hradech
Miroslav Dušek se původně vyučil soustružníkem, ale nakonec se stal šéfkuchařem, a to velmi úspěšným. Ke kuchařskému umění jej nepřímo přivedly události srpna 1968.
-
Jablka s ovesnou krustou aneb Jablečný koláč po americku
Jablka jsou dietní, upravují žaludeční potíže a také z nich můžete připravit řadu vynikajících pokrmů. Jako zdravý dezert se hodí jablečný koláč podle Štěpánky Kutišové.
-
Nepečený jablečný koláč
Koláče z jablek patří k podzimu. Zkuste ale tentokrát připravit dezert netradičně. Odbornice na zdravou výživu Štěpánka Kutišová nabízí svůj recept na nepečený raw koláč.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.