Ovocné knedlíky. Chutnají klasické kynuté i nekynuté z tvarohu a brambor
Víte, co jsou to vařbuchty? Nejčastěji kynuté knedlíky plněné ovocem nebo jen přelévané ovocnou omáčkou, doplněné tvarohem, strouhaným perníkem, máslovou strouhankou, mletým mákem a cukrované. Zkuste některou z variant podle Petra Stupky.
Klasické kynuté těsto
1 kilogram hrubé pšeničné mouky, 500 mililitrů mléka, 50 gramů cukru, 40 gramů droždí, dvě vejce, sůl.
Na knedlíky se hodí borůvková, jahodová, jablková, povidlová i hrušková omáčka. Sypat můžete strouhaným tvarohem, máslem, cukrem a perníkem. Vynikající je také kombinace kysané smetany, strouhaného tvarohu a cukru nebo medu.
Tvarohové knedlíky se strouhankou
Smíchejte 250 gramů měkkého tvarohu s jedním vajíčkem a trochou polohrubé mouky. Přidejte 1,5 polévkové lžíce a pak ještě 3 lžíce rohlíkové strouhanky a trochu soli.
Těsto nechte 15 až 20 minut odpočinout. Strouhanka do sebe natáhne vlhkost z tvarohu. Pokud bude těsto stále příliš řídké, přidejte strouhanku.
Tvořte z těsta kulaté knedlíky, obalte je moukou a vložte do vroucí osolené vody. Vařte podle velikosti 3 až 5 minut. Na talíři rozkrojte a přelijte ovocnou omáčkou.
Ovocné knedlíky nekynuté
- 500 gramů měkkého tvarohu
- 2 žloutky
- 1 vejce
- špetka soli
- 110 gramů dětské krupičky
- 100 gramů oloupaných vařených brambor
- ovoce
Tvaroh spojte s jemně strouhanými bramborami, vejci, krupičkou a solí a umíchejte vláčné těsto. Nechte hodinu v chladničce.
Těsto ukrajujte a zabalte do něj ovoce. Vařte asi 5 až 7 minut.
Hotové knedlíky mastěte máslem, posypejte cukrem a tvarohem. Také je můžete obalit v osmažené strouhance s cukrem a skořicí.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.