Ovocné knedlíky. Chutnají klasické kynuté i nekynuté z tvarohu a brambor

Víte, co jsou to vařbuchty? Nejčastěji kynuté knedlíky plněné ovocem nebo jen přelévané ovocnou omáčkou, doplněné tvarohem, strouhaným perníkem, máslovou strouhankou, mletým mákem a cukrované. Zkuste některou z variant podle Petra Stupky.

Klasické kynuté těsto

1 kilogram hrubé pšeničné mouky, 500 mililitrů mléka, 50 gramů cukru, 40 gramů droždí, dvě vejce, sůl.

Na knedlíky se hodí borůvková, jahodová, jablková, povidlová i hrušková omáčka. Sypat můžete strouhaným tvarohem, máslem, cukrem a perníkem. Vynikající je také kombinace kysané smetany, strouhaného tvarohu a cukru nebo medu.

Tvarohové knedlíky se strouhankou

Smíchejte 250 gramů měkkého tvarohu s jedním vajíčkem a trochou polohrubé mouky. Přidejte 1,5 polévkové lžíce a pak ještě 3 lžíce rohlíkové strouhanky a trochu soli.

Těsto nechte 15 až 20 minut odpočinout. Strouhanka do sebe natáhne vlhkost z tvarohu. Pokud bude těsto stále příliš řídké, přidejte strouhanku.

Tvořte z těsta kulaté knedlíky, obalte je moukou a vložte do vroucí osolené vody. Vařte podle velikosti 3 až 5 minut. Na talíři rozkrojte a přelijte ovocnou omáčkou.

Ovocné knedlíky nekynuté

Ingredience
  • 500 gramů měkkého tvarohu
  • 2 žloutky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 110 gramů dětské krupičky
  • 100 gramů oloupaných vařených brambor
  • ovoce

Tvaroh spojte s jemně strouhanými bramborami, vejci, krupičkou a solí a umíchejte vláčné těsto. Nechte hodinu v chladničce.

Těsto ukrajujte a zabalte do něj ovoce. Vařte asi 5 až 7 minut.


Hotové knedlíky mastěte máslem, posypejte cukrem a tvarohem. Také je můžete obalit v osmažené strouhance s cukrem a skořicí.

autor: Petr Stupka

Související