Ovocné knedlíky. Chutnají klasické kynuté i nekynuté z tvarohu a brambor
Víte, co jsou to vařbuchty? Nejčastěji kynuté knedlíky plněné ovocem nebo jen přelévané ovocnou omáčkou, doplněné tvarohem, strouhaným perníkem, máslovou strouhankou, mletým mákem a cukrované. Zkuste některou z variant podle Petra Stupky.
Klasické kynuté těsto
1 kilogram hrubé pšeničné mouky, 500 mililitrů mléka, 50 gramů cukru, 40 gramů droždí, dvě vejce, sůl.
Na knedlíky se hodí borůvková, jahodová, jablková, povidlová i hrušková omáčka. Sypat můžete strouhaným tvarohem, máslem, cukrem a perníkem. Vynikající je také kombinace kysané smetany, strouhaného tvarohu a cukru nebo medu.
Tvarohové knedlíky se strouhankou
Smíchejte 250 gramů měkkého tvarohu s jedním vajíčkem a trochou polohrubé mouky. Přidejte 1,5 polévkové lžíce a pak ještě 3 lžíce rohlíkové strouhanky a trochu soli.
Těsto nechte 15 až 20 minut odpočinout. Strouhanka do sebe natáhne vlhkost z tvarohu. Pokud bude těsto stále příliš řídké, přidejte strouhanku.
Tvořte z těsta kulaté knedlíky, obalte je moukou a vložte do vroucí osolené vody. Vařte podle velikosti 3 až 5 minut. Na talíři rozkrojte a přelijte ovocnou omáčkou.
Ovocné knedlíky nekynuté
- 500 gramů měkkého tvarohu
- 2 žloutky
- 1 vejce
- špetka soli
- 110 gramů dětské krupičky
- 100 gramů oloupaných vařených brambor
- ovoce
Tvaroh spojte s jemně strouhanými bramborami, vejci, krupičkou a solí a umíchejte vláčné těsto. Nechte hodinu v chladničce.
Těsto ukrajujte a zabalte do něj ovoce. Vařte asi 5 až 7 minut.
Hotové knedlíky mastěte máslem, posypejte cukrem a tvarohem. Také je můžete obalit v osmažené strouhance s cukrem a skořicí.
Související
-
3 recepty na borůvkové knedlíky – klasické venkovské, tvarohové se žahourem a chlastací
Borůvky jsou prevencí proti očním poruchám, zlepšují náladu, léčí bolístky v ústech a hodí se pro diabetiky. Proč si z nich tedy nepřipravit typickou sladkou dobrotu?
-
Meruňkový sorbet
Meruňky jsou jedním z nejbohatších přírodních zdrojů vitaminu A a beta-karotenu. V létě můžete toto ovoce využít třeba na přípravu osvěžující a přitom zdravé zmrzliny.
-
Jahodový dezert Šarlota
Charlotte je francouzský dezert upravený do formy, která se plní cukrářskými piškoty, ovocem a jemným krémem nejčastěji ze žloutků. Recept na Šarlotu nabízí Petr Stupka.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.