Kečup podle babičky

Kečup obvykle kupujeme v obchodě, ale zvláště v době, kdy vrcholí sezona rajčat, můžeme zkusit připravit i vlastní domácí. Kulinář Petr Stupka nabízí tradiční recept našich babiček.

Ingredience
  • 4 kilogramy rajčat
  • 5 velkých cibulí
  • ¼ velkého celeru
  • 1 lžička nového koření
  • 1 lžička celého pepře
  • 1 lžička koriandru
  • špetka hřebíčku
  • pár kuliček jalovce
  • 4 bobkové listy
  • zlomek skořice
  • 5 lžic soli
  • 200 mililitrů octa
  • 400 mililitrů cukru

Do plátěného, či gázového pytlíčku zavažte po lžičce nového koření, celého pepře a koriandru, přidejte špetku hřebíčku, pár kuliček jalovce, čtyři bobkové listy, zlomek skořice.

Pak oloupejte čtyři kilogramy rajčat a pět velkých cibulí. K tomu oloupejte a pokrájejte čtvrtku velkého celeru. Přidejte pytlíček s kořením, dále pět lžic soli, dvě deci octa a jednou tolik cukru. Podlijte trochou vody a vařte do zhoustnutí.

Kdo má rád ostřejší, může přidat dvě feferonky. Kdo radši jemnější, nastrouhá pět nakyslých oloupaných jablek.

Nakonec vyjměte koření a případně papričky a vše do hladka rozmixujte. Lze též propasírovat přes husté síto.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.