Jarní ovesné svítečky
To první, co na jaře vylezlo ze země, přidávaly naše babičky do polévek, omáček a také různých omeletek. Připravovaly tak například jarní lívanečky (svítečky) s bylinami. Jistě je můžeme ocenit i dnes. Recept připomíná kulinář Petr Stupka.
- 6 vajec
- 100 gramů jemných ovesných vloček
- 120 gramů kysané smetany
- 60 gramů másla
- solidní hromádka jarního lupení dle vašich možností a chuti
- sůl
- stroužek česneku
Je docela jedno, jaké byliny do lívanečků použijete. Mohou to být třeba spařené kopřivy, špenátové listy, výhonky libečku či nahořklé lístečky pampelišky. Mně chutná i lehce štiplavá rukola.
Posekané zelené byliny krátce zapěňte na másle spolu s prolisovaným česnekem.
Zasypte ovesnými vločkami. Přidejte vejce a kysanou smetanu. Vše osolte a důkladně promíchejte.
Na pánvi potřené tukem pečte malé placky (svítečky). Můžete je také upéct v mírně rozehřáté troubě ve vymaštěném a strouhankou vysypaném pekáči.
V troubě svítečky tradičně pekly naše babičky. Ty ještě do těsta z vloček, žloutků, smetany, másla a bylinek nakonec zlehka vmíchaly sníh z vaječných bílků, ale s tím není nutné se zdržovat.
Samozřejmě je možné doplnit omeletky nastrouhaným sýrem, kousky šunky i jinými dostupnými surovinami. Ostatně starodávné hospodyně byly velmi šetrné a dobře si vážily všech surovin, a tak se v podobných plackách zapekl někdy tvaroh a jindy chlebové drobky či nastrouhaný suchý vdolek.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.