Narychlo osmahnutý špenát
Špenát obsahuje mnoho vitamínů a dalších prospěšných látek. V kuchyni ho můžete využít nejrůznějšími způsoby, ale pokud nemáte mnoho času, stačí jen rychle osmahnout. Recept připomněla Štěpánka Kutišová v pořadu Přírodní lékárna.
- 300 gramů syrového očištěného špenátu
- 1 nakrájený stroužek česneku
- šťáva z ½ citronu
- 1 lžíce panenského olivového oleje
- sůl, pepř
- kajenský pepř nebo trochu vloček chilli podle chuti
Omytý špenát dáme okapat do cedníku. Ve větším kastrolu rozehřejeme olivový olej a vhodíme do něj česnek. Osmahneme do zavonění.
Přidáme špenát. Osolíme, opepříme, přidáme špetku kajenského pepře nebo chilli.
Zakryjeme a na mírném plameni za občasného míchání vaříme 3 až 4 minuty. Sporák vypneme, když je špenát ještě hezky zelený, zastříkneme citronovou šťávou a podáváme.
Související
-
Špenát mimo jiné dodá vitamin krásy. Jezte ho osmahnutý, dušený, ale i syrový
Od doby, kdy špenát propagoval Pepek námořník, uběhlo hodně času. Přesto stále platí, že patří mezi přírodní stravu s nejvyšším množstvím živin a ochranných látek.
-
Špenát z kopřiv se ztraceným vejcem
Už naši předci využívali kopřivy k léčebným účelům, tyto byliny maximálně posilují organismus. Jak je využít v kuchyni, radí dietoložka Štěpánka Kutišová.
-
Zapečený fenykl s česnekem
Fenykl má specifickou, mírně nasládlou kořenitou chuť. Pokud ho zapečeme, můžeme ho podávat i jako samostatný pokrm. O recept se podělila Štěpánka Kutišová.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.