I tipy na cyklovýlet po trase bývalé železnice nebo výšlap na horu lze najít v jihočeských kronikách

19. červen 2021

Pročítání starých i novějších jihočeských kronik může přinést i nápad, kam vyrazit na výlet nebo za kulturou. Při svých návštěvách Slavonic, Kamenné a Dynína se o tom přesvědčil autor rozhlasového pořadu Jihočeské kroniky Petr Kronika.

Ve Slavonicích na pomezí Čech, Moravy a Rakouska pokračuje v dlouholeté tradici vedení kroniky Eva Karásková. Když listuje zápisy, je možné si všimnout dvou druhů vyžití – na kole a na parketu.

„Ve staré kronice se píše o zřízení železnice, kterého se město dočkalo v roce 1902, což bylo docela brzo. Do Slavonic byla přivedena lokální dráha a město získalo přímé spojení s Vídní. To bylo v roce 1945 zrušeno, ale po roce 1989 se povedlo udělat z bývalé železnice cyklotrasu, která dnes patří k nejlepším v regionu,“ vypráví.

Čtěte také

Významnou událostí v historii Slavonic bylo podle Evy Karáskové otevření kulturního domu v roce 1979. „Byl postaven téměř svépomocí a dodnes je jedním z největších v okolí. Bylo odpracováno 111 tisíc hodin, z toho 63 tisíc zdarma. Tehdejší otevření byla veliká událost, což dokládá zápis v kronice,“ ukazuje.

Obce Kamenná u Trhových Svinů má z historie k dispozici jen málo zápisů. Vesnice byla totiž původně německá a německé kroniky se nedochovaly. Poslední dění se teď snaží zachycovat Marie Poláková. Zmiňuje také, že nad vsí se tyčí Kamenská hora, na níž je studánka Zaječí pramen s kapličkou. „My tam chodíme pravidelně, také jsem to v kronice zachytila,“ říká.

K procházce mezi rybníky může podnítit kronika Dynína na Českobudějovicku, kterou vede Zdeněk Palkoska. Tvoří ji jako výpravnou obrazovou publikaci. „Já vidím všechno ve spojení obrazem, je časově náročné sladit to s texty, ale stojí to za to. Popsal jsem tak třeba výlovy dynínských rybníků, včetně rituálu pasování rybářů,“ uvádí.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.