Shánět informace je stále těžší, lidé nechtějí, aby se o nich psalo, říká kronikářka Nové Bystřice

29. únor 2020

Už zhruba šestnáct let je kronikářkou města Nová Bystřice na Jindřichohradecku Miluše Malinová. „Začátky byly opravdu zábavné, nevěděla jsem, do čeho jdu, a nedokázala jsem si vůbec představit, co všechno taková práce obnáší,“ říká.

Do funkce kronikářky se podle svých slov dostala spíše souhrou náhod. „Bývalý pan kronikář, který bydlí v Albeři, se rozhodl, že už dál nechce psát, a hledal se tedy nástupce. Nebudu tvrdit, že jsem se hlásila sama, ale okolnosti mě trochu přiměly, abych pokračovala v tom, co mí předchůdci pro Novou Bystřici zapsali,“ vzpomíná.

Miluše Malinová se celý život pohybuje kolem knih. „Byla jsem takovým čtenářským maniakem od malička a povedlo se mi, že jsem se dostala na knihovnickou nástavbu. Po škole jsem krátce pracovala v městské knihovně v Třeboni a pak už v knihovně v Nové Bystřici, kde působím dodnes,“ vypráví.

Zároveň má novobystřická rodačka a patriotka ráda historii, spolupracuje se školou a pořádá vlastivědno-historické procházky městem, takže na ní volba při hledání nového kronikáře padla celkem logicky.

Čtěte také

Tato práce je však podle Miluše Malinová stále obsáhlejší a náročnější. „Je stále těžší shánět informace, protože v současné době lidé nemají zájem na tom, aby se o nich psalo. Je třeba velký problém oslovit soukromé firmy, ačkoli samozřejmě nechci nějaké interní informace. Když je dneska doba technicky vyspělá, tak rozdám vždycky několik svých mailů a čekám, někdy to trvá déle, než je třeba, takže se připomínám a ne vždy tu informaci dostanu,“ popisuje.

Vstřícnější jsou spolky a zájmové skupiny. „Velkým pomocníkem je mi novobystřický zpravodaj, do kterého zájmová uskupení posílají zprávy o své činnosti. Většinou se bez problémů domluvíme na tom, co je potřeba, a vyjdou mi vstříc. Je velmi dobré, že zpravodaj dává přehled veškerých kulturních a dalších akcí,“ říká.

Ona sama je členkou místního divadelního amatérského spolku. „Jmenuje se Malinka, ovšem to je na žádost členů souboru, já bych v žádném případě nechtěla jmenovat soubor podle sebe. V současné době zkoušíme ve víceúčelovém sále na náměstí v pořadí už třetí hru,“ dodává.

Spustit audio

Související