V Nové Bystřici vznikl lékařský dům. Zdravotníci se tam přestěhují v listopadu

17. říjen 2019 06:48

Stavba lékařského domu skončila v Nové Bystřici na Jindřichohradecku. Město za ni zaplatilo 43 milionů korun, další peníze investovalo do vybavení ordinací. Ze starého zdravotnického střediska v Hradecké ulici se lékaři do nových prostor přestěhují v listopadu.

„Tady chybí parkovací místa, není bezbariérový přístup, je to stará budova, která opravdu k pacientům tak přátelská není, navíc je těsně u silnice, kde je velká hlučnost a prašnost,“ popisuje neduhy starého zdravotnického střediska v Nové Bystřici praktická lékařka Alena Regentíková.

Budova ze 70. let minulého století přestala lékařům a jejich pacientům vyhovovat. Město proto na zelené louce postavilo úplně nový lékařský dům. Vstupuje se do něj posuvnými dveřmi. „Chceme, aby i pacienti, kteří chodí o holi, měli co nejméně komplikací se vstupem do zdravotnického střediska,“ vysvětluje místostarosta Jiří Zimola.

Ze vstupní haly, kterou zdobí malby z botanických knih, je možné vejít do prostoru budoucí lékárny. Pacienti si díky tomu budou moci hned po vyšetření také vyzvednout léky.

Ordinace nechalo město už při přípravě projektu upravit podle požadavků lékařů. Nakoupilo jim i nové vybavení. „Například ordinace dvou zubních lékař budou naproti sobě a mezi nimi bude sedět zubní laborantka, která bude připravovat potřeby pro lékaře,“ ukazuje Jiří Zimola.

Čtěte také

Nejtěžší na stěhování tak bude zajistit nové připojení na internet a telefon. A také podle Aleny Regentíkové přestěhovat kartotéku. „Prvního listopadu bychom měli být naposledy ve starém zařízení, pak začneme stěhovat. O víkendu vlastními silami, pak máme na pondělí a úterý rezervní prostor. Až se nám to podaří zprovoznit, tak začneme ordinovat. Předpokládám, že od středy 6. listopadu už určitě,“ dodává.

Kromě lékařů, se kterými se pacienti potkávali ve zdravotnickém středisku v Hradecké ulici, nabídne v nových prostorách svoje služby nově i fyzioterapeut. Město navíc jedná o dalším rozšíření zdravotnických oborů. „Chceme k fyzioterapeutovi zajistit i službu ortopedické ambulance, protože to je další specializace, po které místní občané velmi volají,“ říká Jiří Zimola.

Nový lékařský dům má i garáž a zázemí pro záchranáře pro případ, že by se Jihočeský kraj rozhodl rozšířit síť výjezdových míst zdravotnické záchranné služby.

Spustit audio

Související