Po Zátavském mostě projely džípy. Slavnosti svobody v Písku připomněly události konce druhé světové války

10. květen 2024 06:12

Co se dělo v Písku a okolí na konci druhé světové války, připomněly Slavnosti svobody. Lidé se sešli na několika pro historii zásadních místech. Jedním z nich byl Zátavský most, po kterém při osvobozování v květnu 1945 vedla demarkační linie.

Po proslovech a položení květin projely místem, kde procházela demarkační linie, historické vojenské džípy. Na vzpomínkovou akci se přišli podívat Aleš a Eliška Šimberovi. „My jsme z Písku, bydlíme tady poměrně krátce, tak se zajímáme o to, jak to tady bylo v historii,“ vysvětlil Aleš Šimbera.

Manželé na akci dorazili i se svými dětmi. „Sami jsme si vlastně uvědomili, že ač bychom měli mít rozhled po těchto věcech, často tápeme, proč jsou třeba některé státní svátky, a chceme, aby to u dětí bylo jinak,“ řekla Eliška Šimberová.

Jednou ze zastávek Slavností svobody byl Zátavský most. „Na tomto místě byla v roce 1945 stanovena takzvaná demarkační linie. To bylo místo, které oddělovalo osvobozovací prostory spojeneckých armád, v našem případě americké a sovětské,“ připomněl Aleš Procházka z klubu Buddies Písek.

Lidé se sešli například i u památníku setkání dvou armád poblíž zemského hřebčince a Podolského mostu. Podle vedoucího organizujícího klubu Romana Drašnara jsou taková setkání důležitá. „Je třeba předávat tuto historii budoucím generacím. Proto jsme v regionu Písecka iniciovali stavbu památníků, které v těchto květnových dnech navštěvujeme, abychom připomněli sobě i občanům důležité momenty, mezníky, které znamenaly pro náš stát hodně,“ řekl.

Jedním z mladších členů klubu Buddies Písek je Patrik Izdenczy, který dorazil v dobové uniformě. „Já to vlastně poslouchám odmalinka. Mám kamaráda, který tu dobu zažil, letos mu bude 94 let. Umýval Američanům nádobí a mě už jako malého zajímaly jeho historky. K tomu jsem ještě poslouchal vojenské věci od dědy, který byl voják z povolání. Slavnosti svobody jsou asi nejlepším způsobem, jak předat historii druhé světové války, protože lidi zaujme technika, uniformy a nejsou to čistě jenom informace,“ dodal.

Spustit audio

Související