Jindřichohradecký hokejový klub hrál i nejvyšší soutěž, na jedno mistrovství poslal dokonce čtyři odchovance

11. květen 2024 08:14

Přesně před třiceti roky skončila jindřichohradecká hokejová extraligová pohádka. Klub senzačně hrál jednu sezonu nejvyšší soutěž. U Vajgaru se také podařilo vychovat reprezentanty a hokejisty, kteří si zahráli slavnou NHL. Všechny dobře zná a většinu z nich i trénoval Jan Hanzálek.

Trenér Jan Hanzálek spojil s hokejovým klubem Vajgar v Jindřichově Hradci celý život. „Vajgar má obrovskou tradici. Také jsme si zkusili extraligu v sezoně 1993-94, ale to je na tohle malé provinční město moc. Dlouho jsme hráli druhou nejvyšší soutěž,“ připomíná historii i slavnou sezonu.

Na stadion fanoušci chodili třeba i na dorost. „Tady byl plný stadion. Když hrál Honza za juniory, tak na ně chodily tři tisíce lidí,“ mluví Jan Hanzálek o Janu Markovi, rodákovi z Jindřichova Hradce, mistru světa z roku 2010, který tragicky zahynul v troskách letadla s týmem Jaroslavle.

Ve Vajgaru vyrostli i další výborní hráči, třeba Aleš Kotalík, bratři Michálkové nebo Jiří Novotný. Podle trenéra byl hokej v Jindřichově Hradci fenoménem. „Jsou tu pořád nějací šikovní kluci, ale dneska je kluků v hokeji málo. Když přišel k náboru Honzův ročník, bylo tam 66 kluků, z toho vybíralo, měli jsme hokejové třídy, to byla fantazie,“ vzpomíná.

Nejlepším příkladem dobré práce s hokejisty je mistrovství světa v roce 2011. V tehdejším výběru České republiky byli hned čtyři odchovanci Jindřichova Hradce – Jan Marek, Zbyněk a Milan Michálkovi a Jiří Novotný.

„A co se vychovalo dalších kluků, kteří hráli extraligu, byli v reprezentacích, to byla fantazie. Dokladem toho byl plný stadion. Tady lidé milovali hokej, bylo to tu neskutečné,“ dodává Jan Hanzálek.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související