Šest bruslařů, když oddíl začínal, teď už sedmdesát. O krasobruslení v Jindřichově Hradci je velký zájem

14. únor 2024 14:48

Na zimním stadionu Jana Marka v Jindřichově Hradci trénují společně s hokejisty krasobruslaři. V posledních letech čím dál víc dětí obouvá několikrát týdně brusle a na ledové ploše trénuje piruety. Zájem o tento zimní sport je tak velký, že kapacita stadionu pomalu přestává stačit.

„Já bych se ráda naučila kozáčka. Jedna noha je pokrčená, jedna natažená, je to moc těžký,“ říká šestiletá krasobruslařka Bety, která se společně s dalšími malými sportovkyněmi pohybuje po ledě s rozpaženýma rukama a zkouší jednoduché otočky.

V letošním roce zažívá Bruslařský klub Jindřichův Hradec velký zájem. „Letos máme v náboru opravdu hodně dětí. Přišlo asi třicet maličkých zájemců, většina od tří do šesti let,“ uvádí trenérka nejmladších dětí Anna Borusíková.

Dceru Emu vodí na tréninky od září David Klimeš. „Její teta to viděla na nějakém plakátě a ptala se, jestli to nechce zkusit. Tak jsme šli na trénink, sehnali nějaké levné brusle z druhé ruky, abychom zjistili, jestli ji to vůbec chytne. A chytlo ji to, tak jsme koupili lepší brusle a užívají si to, už jezdí na závody,“ vypráví.

Oddíl krasobruslení funguje v Jindřichově Hradci od roku 2017. „Celkem je nás už kolem sedmdesáti plus deset handicapovaných bruslařů. Začínali jsme na šesti dětech a během posledních tří let se počet zvýšil na sedmdesát,“ dodává Anna Borusíková.

Na tréninky chodí krasobruslaři několikrát týdně. Sportují na ledě i takzvaně na suchu. „Během jednoho týdne máme čtyři přístupy na led, čtyři suché tréninky, balet a tanec,“ popisuje předseda klubu Pavel Borusík.

Zájemci o krasobruslení můžou přijít na trénink na zimní stadion Jana Marka v Jindřichově Hradci v pondělí, ve středu a v pátek odpoledne nebo v sobotu ráno.

Spustit audio

Související