O skautské oddíly je stále větší zájem. Míst pro nové zájemce je ale málo, chybějí vedoucí

2. leden 2024 11:33

Do skautského oddílu chce chodit víc a víc dětí. V některých městech už pro nové zájemce nemají místa. Týká se to například některých oddílů v Jindřichově Hradci.

Jindřichohradecká družina Sov zahajuje schůzku pokřikem. Program si skautky z velké části už připravují samy. „Oblíbené je různé vyrábění, učíme se třeba šifry, uzle, jak přežít v přírodě, hrajeme hry,“ popisují.

Kromě přípravy na vlastní schůzky se členky oddílu mohou zapojit i do péče o mladší skautky. „Nám je průměrně asi čtrnáct. Uvažovala jsem, že bych vedla i menší děti, protože mě baví s nimi pracovat,“ říká jedna ze starších skautek.

Družina Sov patří do oddílu, který vede Jana Jelínková. „Snažíme se mít v oddíle všechny věkové kategorie. Zatím jsme holčičí oddíl, rádi bychom měli smíšený, ale narážíme na to, že nemáme chlapecké vedoucí. Zatím se nám podařilo oslovit dvě starší členky oddílu, které povedou družinu dívek od šesti let,“ uvádí.

Čtěte také

Nová družina může přijmout přibližně deset dívek. V chlapeckých oddílech se nová místa příliš neobjevují, i když zájem o členství by byl. „U chlapeckých oddílů se nám úplně nedaří a začínáme se dostávat na maximum kapacity. Je to dáno tím, že chlapeckých oddílů je v Jindřichově Hradci málo,“ vysvětluje vedoucí skautského střediska v Jindřichově Hradci Martin Holub.

Problémem je nedostatek vedoucích. „Nejde ani tak o to, že bych jich byl faktický nedostatek, ale řada z nich studuje mimo Jindřichův Hradec a nestíhá se vracet na časy těch schůzek. Pak by se hodně schůzek muselo konat v pátek, což bychom nedokázali vtěsnat do našich prostor, případně se to úplně nehodí členům oddílů,“ upřesňuje Martin Holub.

Jindřichohradecké skautské středisko za posledních pět let eviduje nárůst zájmu. Aktuálně má 280 členů, což je nejvíc za dvacet let. „Kopíruje to celorepublikový trend. Český skaut je jednou z nejrychleji rostoucích organizací,“ dodává Martin Holub.

V celé republice loni do skautských oddílů chodilo více než 75 tisíc skautek a skautů.

Spustit audio

Související