Rekordně vysoké i široké sochy z písku jsou k vidění na náplavce u Kamenného mostu v Písku

17. květen 2024 15:48

Les, vaziště, hospoda, Národní divadlo. Zdánlivě nesouvisející místa spojují v jedno obří sochy z písku, které vypráví příběh voroplavby. Lidé můžou tato umělecká díla obdivovat u Kamenného mostu v Písku. Vernisáž zahájila pouliční festival Pískoviště.

Ještě den před vernisáží sochaři dokončovali poslední detaily. „Nepříjemné je, že se to musí dělat odshora dolů čistě, protože jinak si to zasypete pískem a musíte to pak pracně odfoukávat,“ popisuje s fukarem v ruce sochař Josef Faltus.

Nejenom fukar a špachtle jsou nářadím, které sochaři používají. „Tady máme štěteček na oprašování, lopatu na přehazování písku, rýč na formování větších tvarů a špachtličky na dodělávání detailů,“ ukazuje Josef Faltus.

Sochy z písku vytváří už potřinácté. „Vždycky vás něco překvapí a nejkrásnější zážitky mám z tohoto místa, proto sem rád jezdím. Spousta setkání se spoustou lidí, nádhera. A letošní téma provokuje lidi k tomu, aby říkali básně,“ komentuje.

Sochy na náplavce řeky Otavy jsou letos opravdu velké. „Tady se dělaly vždycky třímetrové sochy. A když je letos téma voroplavba, začíná se kmenem v lese. Řekli jsme si, že stromy jsou hodně vertikální, a tak by měla být první socha co nejvyšší,“ říká sochař Marian Maršálek.

Čtěte také

„Sochy jsou určitě nejširší, co jsme zde doposud měli,“ doplňuje Edita Kučerová z odboru kultury a školství městského úřadu. „Jedna má rekordní výšku – tři metry šedesát, to je první socha, která představuje kácení stromů v lese a stojí přímo u Kamenného mostu. V druhé soše je potom vázání voru. Další je hospoda, protože plavci se cestou také zastavovali v hospodách,“ vypráví.

A jak souvisí s voroplavbou Národní divadlo, které zachycuje poslední socha? „Město Písek jednak darovalo na stavbu Národního divadla poměrně velké množství dřeva, ale tím hlavním důvodem, proč jsme ho zde ztvárnili, byl převoz jednoho ze základních kamenů pro stavbu Národního divadla, byl to kámen z hradu Prácheň,“ vysvětluje Edita Kučerová.

Pokud sochy nezničí přírodní živly, měli by je lidé na náplavce řeky Otavy u Kamenného mostu v Písku vidět až do podzimu.

Spustit audio

Související