Lustr, pod kterým sedával Karel Gott, parní lokomobilu i „evropskou sochu Svobody“ skrývá elektrárna v Písku

15. duben 2023

To, že se v jihočeském Písku nachází nejstarší kamenný most ve střední Evropě, asi víte. Tušili jste ale, že se bývalé královské město může pyšnit ještě dalším historickým rekordem? Pár stovek metrů od mostu totiž stojí nejstarší vodní elektrárna v Česku, která zároveň funguje jako muzeum.

Vodní elektrárna vyrostla v Písku kvůli veřejnému osvětlení města. „Když se rozhodlo, že tady bude vodní elektrárna, stal se Písek prvním městem v Čechách s trvalým veřejným elektrickým osvětlením. Zároveň je to nejstarší vodní elektrárna v Čechách,“ říká Marek Anděl, provozovatel muzea.

Elektrárna stále dodává energii do sítě, ale v roce 1997 se také otevřela veřejnosti coby muzea. Podle Marka Anděla je expozice dnes mnohonásobně větší, než bývala v té době.

„Jsou tady opravdu unikátní věci, co se týká původních majitelů i návrhářů. Máme tady lustr, pod kterým zamlada sedával Karel Gott nebo obrovský bronzový sedmdesátikilový lustr z dílny Franta Anýž Praha, což byla významná společnost vyrábějící luxusní svítidla,“ upřesňuje.

V muzeu v písecké elektrárně si na své přijdou nejen milovníci svítidel, ale i fandové energetiky. K vidění je řada vodních turbín, zájemci si elektrárnu mohou prohlédnout zblízka a navíc v provozu.

Čtěte také

Velikostí se vymyká parní lokomobila. „Než vznikla vodní elektrárna, město si půjčilo od sedláka z okolí zemědělskou lokomobilu, aby vyzkoušelo, jak by osvětlení pomocí elektřiny vypadalo. František Křižík pak s sebou z Karlína, kde měl tehdy továrnu, přivezl dynamo, které tady také stojí. To je skutečně z roku 1887,“ doplňuje Marek Anděl.

V reportáži už například nezaznělo, že přímo vedle parní lokomobily je masitá 700 kilo vážící socha nazvaná Světlonoš, která muzejní sbírku rozšířila teprve nedávno. „V roce 2009 byla zabavena v exekuci, dvanáct let byla uložena ve skladu. Loni jsme se dozvěděli, že bude na prodej, protože znalecký posudek říkal, že je vhodné, aby skončila někde v muzeu,“ líčí Marek Anděl. Exponát připomíná sochu Svobody, zobrazuje anděla, který drží louč. Dílo pravděpodobně osvětlovalo nějaký evropský most.

„Snažili jsme se vypátrat původ sochy, ale to se zatím nepovedlo. Zjistili jsme pouze, že její dvojče bylo na prodej loni v Clevelandu v Ohiu a byl u něj popisek, že jde o bronzovou antikvární sochu z Evropy. Když jsme ale poslali dopis, jestli o tom neví víc, tak nám neodpověděli. Tak buď nevěděli, nebo neměli zájem o komunikaci,“ uzavírá provozovatel muzea.

autor: Pavel Kovanda
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.