Tipy na víkend v Jihočeském kraji

18. duben 2024

Skautskou pouť, závod veteránů nebo třeba vzpomínku na „masakr na Rudolfově“ přinese třetí dubnový víkend na jihu Čech. Přemýšlíte, kam vyrazit ve volném čase? Máme pár tipů.

O 106 Jihočeským krajem se pojede v sobotu 20. dubna. Závod veteránů odstartuje v 9 hodin na Žižkově náměstí v Táboře. Účastníci zdolají 200 mil, tedy více než 320 kilometrů, v klasických vozech vyrobených v letech 1950 až 1980. Pojedou přes Mladou Vožici, Chýnov, Novou Včelnici, Dačice, Novou Bystřici, Třeboň a Kardašovu Řečici. V cíli na táborském náměstí by měli být po 16. hodině.

50 let od brutálního zásahu represivních komunistických složek na Rudolfově u Českých Budějovic připomene sobotní akce. Začne ve 13 hodin v českobudějovickém klubu Fabrika, odkud odjedou dobové autobusy na okružní jízdu po důležitých místech (například na náměstí Přemysla Otakara II., kolem domu, ve kterém žil politický vězeň Jiří Gans, nebo kolem rudolfovské restaurace Na Americe, kde se měl tehdy konat hudební festival). Po 17. hodině bude program pokračovat ve Fabrice přednáškami historiků a pamětníků i koncertem ikonických Plastic People of The Universe.

Tradiční Skautskou pouť pořádají v sobotu českobudějovičtí skauti na Sokolském ostrově. Od 9 do 16 hodin si návštěvníci budou moci prohlédnout ukázkový tábor, vyzkoušet skautské dovednosti a činnosti, například práci s nožem, jízdu na lodích, šifrování, uzlování nebo poznávání stop, a poslechnout hudební vystoupení.

Modrý běh pro Autis Centrum se uskuteční v sobotu v Safari Resortu v Hluboké u Borovan na Českobudějovicku. Začátek akce je v 9 hodin. Nabídne mnoho běžeckých disciplín pro celou rodinu a bohatý doprovodný program se známými umělci v areálu plném zvířat, zábavy a dobrého jídla.

Loutkohrátky pobaví v sobotu návštěvníky na malém historickém náměstí Mikuláše z Husi v Táboře. Přehlídka loutkového divadla slibuje od 13 do 17.30 hodin loutkové pohádky, příběhy, zábavu a kreativní dílny.

Den Země oslaví v neděli 21. dubna Zoo Dvorec u Borovan na Českobudějovicku. V 10 hodin začíná program pro rodiče s dětmi. Součástí bude zahrádkářský koutek, prodej jarních rostlin a poradenství nebo čištění přírody.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.