Drážní váha i neobvyklý dobový mobil. Šumavské lokálky připomíná nová expozice volarského muzea

14. květen 2022 12:15

Šumavské lokálky v historii, ale i v současnosti se představují návštěvníkům Volar na Prachaticku. V muzeu vznikla nová stálá expozice. Připravil ji Stifterův pošumavský železniční spolek a odhaluje dokonce jednu šumavskou vlakovou záhadu.

Návštěvníci si například připomenou, jak fungovala drážní váha, lidově decimálka. „To je takový fenomén každé stanice, všichni si pamatují, jak posílali balíky nebo kufry do lázní. Dneska už je to bohužel taková zmizelá věc,“ ukazuje jednatel Stifterova pošumavského železničního spolku Vladimír Šlégr.

Decimálka je jedním z nejstarších exponátů. „Je to skutečná historická váha ze stanice Čkyně, která je na trati ze Strakonic do Volar, má datování 1892,“ uvádí Vladimír Šlégr.

Kromě sbírky razítek, čepic, modelů vlaků nebo dobových a současných uniforem je ve výstavě i jeden neobvyklý dobový telefon. „Máme tu něco, na co lákáme teenagery, ukazujeme jim první drážní mobil, což je klasické černé bakelitové sluchátko s mluvítkem a kulatým ciferníkem s čísly. On to tedy není klasický telefon, ale používali ho zaměstnanci sdělovací a zabezpečovací distance, připojovali se jím na telefonní vedení. Věc stará nějakých sedmdesát let,“ popisuje nástěnkář Stifterova pošumavského železničního spolku Roman Kozák.

Čtěte také

Výstava vysvětluje i jednu šumavskou železniční záhadu. Na západ od Volar uprostřed lesů narazíte na násep i viadukt. „Mech tam roste v pásech, které nápadně připomínají rozpětí pražců, skutečně tam stávala tři čtvrtě kilometrů dlouhá železniční spojka. Dlouho se nevědělo, proč tam byla postavená, kdy a kam po ní vlaky jezdily,“ líčí Roman Kozák.

Záhadu se podařilo odhalit. Na výstavě se o ní lidé dozví z textů, map i fotografií. „Šumavské lokálky vznikaly postupně a ta prachatická a vimperská větev se nemohly dohodnout, kudy dál pokračovat do Bavor. Ta lesní spojka je takový kompromis, aby se dohodly. Byla postavená a nikdy po ní žádný vlak neprojel. Byla to taková politická úlitba dvou společností, aby se spolu mohly domluvit,“ vysvětluje Roman Kozák.

Výstava věnovaná šumavským lokálkám ve volarském muzeu je stálá. Navštívit ji můžete od úterý do neděle, dle otevírací doby.

Spustit audio

Související