Extrémní závod horských kol se pojede v centru Tábora. Jezdce čekají strmé schody a další překážky

30. srpen 2024 08:16

Více než stovka jezdců na horských kolech se v sobotu postaví na start finále série závodů Czech Urban Downhill v Táboře. Čeká je náročná, téměř 1500 metrů dlouhá trať, která vede klikatými uličkami historického centra města. Letošní novinkou jsou některé velké skoky nebo sjezd po strmých schodech v Holečkových sadech.

„V Holečkových sadech je zrovna dost náročná pasáž, schody jsou příkré, spojují několik kaskád, je to rychlé. Závodníci sem přijedou až ke konci závodu, budou už vysílení a musí vlítnout do něčeho takhle technického, kde je třeba udržet nervy na uzdě a řídítka. Samozřejmě to budou chtít projet co nejrychleji, takže myslím, že tady se bude lámat chleba,“ popisuje jezdec Matěj Pospíchal, který je spoluautorem trati.

Sami závodníci považují táborskou trať za jednu z nejtěžších v zemi. Pro jejich bezpečnost je proto nutné udělat maximum. „Snažíme se ty nebezpečné prvky eliminovat například různými matracemi, vyznačit obtížná místa, ale samozřejmě je to sjezd a nebezpečné věci tam jsou,“ říká za pořadatele Robert Šesták.

Jezdci jezdí na speciálně upravených horských kolech určených pro disciplínu zvanou downhill. Závody v městském prostředí mají podle Matěje Pospíchala svá specifika. „Nejzajímavější na tom je, že se člověk sveze na místech, kam často s kolem normálně vůbec nesmí. A dokáže to přitáhnout několik tisíc diváků. Lidi úplně nebaví stát celý den někde v bike parku v lese, kdežto ve městě je to zajímavé pro diváky i jezdce,“ komentuje.

Mezinárodní závod Downtown Tábor odstartuje v sobotu 31. srpna ve 13 hodin na Žižkově náměstí.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související