Cyklista z jižních Čech zvládl extrémní závod v Africe. Na kole tam zdolal stovky kilometrů

25. červen 2022

Ondřej Šandera jezdí dennodenně do práce z Českého Krumlova do Českých Budějovic na kole. A samozřejmě také na kole závodí. Dokonce se vydal na jeden extrémní cyklozávod do jižní Afriky.

„Byli jsme v Jihoafrické republice. Jezdí se tam nejdelší etapový závod v jižní Africe a my jsme se rozhodli, že když je něco nejdelší, tak to prostě musíme vyzkoušet,“ vypráví Ondřej Šandera.

Při etapovém závodu dvojic na horských kolech závodníci urazí přes 700 kilometrů. „Jel jsem s kamarádem Martinem. Poznali jsme se na vysoké škole a naší společnou vášní je cyklistika. Postupně jsme vyzkoušeli jednodenní, dvoudenní, vícedenní závody, až jsme objevili tuto výzvu. To byl sen, který jsme si chtěli splnit, a letos se nám to podařilo,“ dodává.

Přiznává ale, že jeho rodina z nápadu nejprve nebyla nadšená. „Když jsem poprvé přišel domů s tím, že na čtrnáct dní odletím, nesetkal jsem se úplně s pochopením. Postupně se to ale nějak vylepšilo, až jsme dostali povolení. Rodiny nám pak samozřejmě držely palce, každý den jsme byli ve spojení, posílal jsem zprávy, fotky a žila tím celá rodina,“ vzpomíná.

Celý rozhovor s nadšeným cyklistou Ondřejem Šanderou si poslechněte v cyklu Jihočeši.

Spustit audio

Související