Jindřichohradecký rodák Jiří Hromádka zpíval v Rokoku, pak dlouho ve Švýcarsku a na zaoceánských lodích

15. listopad 2021

Zpěvák Jiří Hromádka patřil na začátku 70. let k nadějím české pop music. Zpíval s předními orchestry, natáčel desky pro firmu Panton, která mu dokonce vydala i album. Byl v angažmá ve známém pražském divadle Rokoko a jeho songy jako Nápis na dveřích, Telegram nebo Gól se hrály v rozhlase.

V roce 1972 se dokonce Jiří Hromádka umístil v anketě Zlatý slavík na 16. místě, předstihnul populární zpěváky jako Petra Nováka, Karla Černocha a další. S postupem 70. let se tento rodilý Jihočech s kapelou přesunul na dlouhých patnáct let do Švýcarska.

I potom působil Jiří Hromádka téměř výhradně v zahraničí. Coby zpěvák i klávesista se hudbou živil na zaoceánských lodích a později lodích říčních, plavících se po Labi, Dunaji a Rýnu.

Zhruba před deseti roky vyměnil nyní třiasedmdesátiletý Jiří Hromádka bydliště v Praze za svůj rodný Jindřichův Hradec, kde také pro pořad Jihočeši začal vyprávět svůj zajímavý životní příběh.

Prvním úspěchem v kariéře zpěváka bylo vítězství v soutěži Májový křišťál v roce 1967. „To bylo tehdy v Karlových Varech a soutěžící doprovázel Taneční orchestr Československého rozhlasu, tenkrát ještě s Karlem Krautgartnerem. Vítězslav Hádl mi napsal písničku, s níž jsem tam vyhrál. Byla tam také mladičká Věrka Špinarová, která přijela s maminkou,“ vzpomíná.

V časech svého dlouholetého švýcarského angažmá byl zpěvák Jiří Hromádka i s kapelou  pozván, dokonce dvakrát, do nesmírně populární show rakouské televize Musikantenstadl spojené s osobností moderátora  Karla Moika, která měla mnoho diváků i v českém příhraničí. „Jednou jsme hráli někde ve Švýcarsku v horách.  A v hotelu na recepci jsem měl vzkaz: Buďte tady v deset hodin, bude vám volat Karl Moik. V ÖRF znali naše nahrávky z desek firmy Tyrolis. Možnost vystoupit pro muzikanty v německy mluvících zemích znamenala velkou prestiž,“ říká.

Čtěte také

Jakkoliv Jiří Hromádka i s kamarády zažil ve Švýcarsku nemalé úspěchy, časy a posluchačské gusto se mění, a tomu se samozřejmě musel s 90. léty přizpůsobit i on. Stal se doslova světoběžníkem na turistických zámořských lodích, a tak mohl posbírat velice zajímavé zážitky z různých koutů planety. 

Například v cestě kolem takzvaného afrického rohu byla posádka i pasažéři vystaveni nebezpečí ze strany somálských pirátů, jak to zpěvák Jiří Hromádka s odstupem líčí: „I muzikanti museli držet hlídku a sledovat s dalekohledem v ruce, zda se neblíží nějaký člun.“

Jiří Hromádka se po mnoha letech z větší části prožitých v zahraničí vrátil již stabilněji do Jindřichova Hradce. „Měl jsem tu rodiče. Bydlí tu jeden brácha, druhý žije v Písku. A v Hradci jsme se vždycky jako rodina sjížděli,“ uzavírá.

Celý rozhovor a také zpěv Jiřího Hromádky si poslechněte online v pořadu Jihočeši.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související