Pavel Barnáš, violoncellista SOČRu a hlavní postava festivalu Okolo Třeboně, hrál s Fleretem i Cimbal Classicem, má svou Bárku

28. únor 2022

„Já jsem chtěl být jako kluk rybářem a mám pocit, že mě to ještě úplně neopustilo.“ To jsou slova Pavla Barnáše, rodem i srdcem Jihočecha a Třeboňáka, jenž ale zvolil kariéru hudebníka a 28 let už je violoncellistou Symfonického orchestru Českého rozhlasu.

Ovšem jeho životopis muzikanta je bohatší a jeho součástí jsou Opera Mozart, FISYO, Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín i Český národní symfonický orchestr. Ovšem patří do něj i jiné nástroje, basa, klavír, kytara nebo trubka, a žánry a kapely jako Fleret a Cimbal Classic nebo Třeboňští pištci.

Vedle toho stál Pavel Barnáš před více než třemi desítkami let u zrodu renomovaného hudebního  festivalu Okolo Třeboně. Je dodnes jeho hlavním článkem a do jihočeského města uprostřed rybníků, které má sám velmi rád, přivedl ohromné spousty dobré muziky a interpretů zvučných jmen.

„Těch silných zážitků za léta přibyla spousta. Pro mě bylo velice důležité, že ten festival dokázal propojovat lidi před podiem i za ním. Vzpomínám si třeba, jak se spolu poprvé v životě potkali v rámci jednoho ročníku Laco Déczi a Jura Pavlica, tedy osobnosti z jiných žánrů,“ vzpomíná Pavel Barnáš.

Čtěte také

Vedle působení violoncellisty Pavla Barnáše v různých symfonických orchestrech zvučných jmen je třeba si všimnout i jeho dalšího muzikantského života, do kterého patří dvorní rocková kapela Valašského království Fleret, ale také další známý moravský soubor zase jiného zaměření jménem Cimbal Classic.

„Kapela Cimbal Classic, s mým spolužákem z konzervatoře cimbalistou Daliborem Štruncem, vznikla na prvním festivalu Okolo Třeboně před třicet roky původně jako doprovodná kapela písničkáře Vlasty Redla. A rychle jsme zjistili, že ta kapela dokáže fungovat i sama o sobě,“ dodává Pavel Barnáš.

Současnost znamenitého violoncellisty Pavla Barnáše představují dva žánrově a velikostí odlišné a přece se doplňující soubory. Prvním je slovutný Symfonický orchestr Českého rozhlasu a tím druhým dvojice Bárka, kterou tvoří s výbornou harfenistkou Ivanou Pokornou.

S ní hraje muziku, kterou můžete poslouchat v našem pořadu Vlídné tóny, posluchačsky velmi vstřícně přijímané instrumentální intepretace od popu přes muzikály až rocku, od Simona a Garfunkela až k Led Zeppelin.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související