Jiří Veisser dlouho chtěl chalupu na jihu Čech, kvůli kapele Šance se nakonec přestěhoval natrvalo

30. červenec 2022

Rangers, to byl od šedesátých let fenomén v české populární hudbě s countryovým či folkovým zabarvením. Tato kapela sestávající z Antonína Hájka, Milana Dufka, Jana Vančury, Radka Tomáška, Miroslava Řihoška a Jiřího Veissera (a v současnosti rozdrobená do několika nástupnických sestav) na sebe navázala dlouhodobou velikou popularitu.

Je možno říci, že každý kmenový člen této slavné české kapely, vystupující od sedmdesátých let pod názvem Plavci, byl po hudební a také vizuální stránce výraznou individualitou a tváří.

To jistě platí i o houslistovi a zpěvákovi Jiřím Veisserovi, který stál u zrodu Rangers a byl po 35 let  jejich pevným a důležitým článkem. Po odchodu z kapely tento absolvent strojní fakulty ČVUT nějaký čas hostoval u Zelenáčů Mirka Hoffmanna i u Schovanek, natočil sólové album s názvem Žiju, jak se dá a nakonec spojil své osudy s jihočeskou kapelou Šance, z níž pak učinil New Rangers.

Jiří Veisser ve svém bytě

Jiří Veisser, který přišel na svět na svátek Všech svatých roku 1946, žije se svou paní Blankou už řadu letu jihu Čech, nejprve v Ostrolovském Újezdu a v současnosti v Hluboké nad Vltavou. A tak se postupně stal Jihočechem srdcem i životem.

„Milan Dufek a Tonda Hájek si v jižních Čechách už dávno koupili chalupu, ale můj otec zdědil chalupu po babičce v Maršově nad Metují, to bylo někdy v roce 1968, a začali jsme to tam zvelebovat. Já si však chtěl koupit chalupu v jižních Čechách poblíž Tondy Hájka a Milana Dufka. Otec mě však od toho zrazoval, že bychom se pak neviděli, když budeme každý někde jinde. Tak jsem poslechnul,“ vzpomíná Jiří Veisser.

„Ale začas, když jsem objevil budějovickou kapelu Šance, tak jsem neváhal a na jih Čech jsem se s mou paní Blankou přestěhoval, protože se mi tady vždycky moc líbilo. Jsem tady šťastný,“ dodává.

Rozhovor s Jiřím Veisserem o cestě na jih Čech, ale také o tom, jak se stal Rangerem i o rozšířeném vydání legendárního debutového alba této slavné kapely, jejíž historie se začala psát svým způsobem na řece Lužnici, si poslechněte v cyklu Jihočeši.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související