Muzikálová hvězda a jeden ze Čtyř tenorů Jan Kříž: Měl jsem krásné dětství a mládí v Českých Budějovicích

20. září 2021

Zpěvák Jan Kříž se sice narodil v Liberci, ale když mu byl jeden rok, přestěhoval se s rodiči na jih Čech. „Měl jsem krásné dětství a mládí v Českých Budějovicích. Pro mě bylo příjemné, že jsem mohl sednout na kolo a mohl se volně pohybovat s kamarády,“ vzpomíná.

Takovou volnost chce i pro svého syna. „Proto jsem chtěl postavit dům mimo Prahu, nedokáži si představit, že bych Filipa v Praze mohl pustit z ruky. Navíc se mi líbí, když se vracím do Budějovic, že cítím stejného ducha, jako by se to město v tom dobrém zastavilo v čase,“ dodává.

Jan Kříž patří mezi hvězdy současného českého muzikálu. Zpěvák, kterému bylo 19. září 36 let, má na svém kontě už dvě ceny Thálie –  za muzikál Děti ráje a za roli Dannyho v Pomádě. A k tomu řadu dalších zajímavých hereckých příležitostí.

Řada posluchačů jistě může znát Janova otce, Oldřicha Kříže, sólistu opery Jihočeského divadla, a tak je zřejmé, že jablko nepadlo daleko od stromu. Janova cesta k muzikálovému zpívání a herectví však  nebyla přímá. V Brně vystudoval Střední školu uměleckých řemesel se zaměřením na tvorbu hraček a dekorativních předmětů. Poté pokračoval studiem scénografie na JAMU, které dokončil na pražské DAMU.

Čtěte také

Muzikálové úspěchy Jana Kříže nejsou omezeny jenom na Česko, ale do významných rolí ho obsazují tvůrci i v Německu. Je také součástí úspěšného projektu Čtyři tenoři, letos v létě předvedl své umění na českokrumlovském otáčivém hledišti v Divotvorném hrnci, ale také v Hluboké nad Vltavou a v Třeboni v muzikálu Noc na Karlštejně. 

Před dvěma lety byl zpěvák Jan Kříž hostem zatím poslední Rozhlasové swingové tančírny v českobudějovickém Metropolu. Jak na zpívání s Rozhlasovým swingovým orchestrem pod vedením Josefa Krejčíka vzpomíná? „Velmi pozitivně! Pro mě je vždycky velmi příjemné zazpívat si swingový repertoár s velkým tělesem. Navíc v Metropolu, kde jsem tančil už jako dítě a velmi dobře ten prostor znám. Takže to při Tančírně byl pro mě svátek a také nostalgie. S řadou muzikantů se znám, včetně kapelníka. Hráli skvěle a zařezávalo to, jak to ve swingu zařezávat má,“ odpovídá.

Celý rozhovor s Janem Křížem v cyklu Jihočeši si poslechněte online.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.