Návraty legendární zpěvačky Marty Kubišové do časů jejího českobudějovického dětství

29. říjen 2022

„To, co jsem zažila jako dítě v Českých Budějovicích mě v tom nejlepším nabilo na celý život. A když jsem někdy měla pocit, že se mé cesty neubírají šťastným směrem, vzpomínky na jižní Čechy mě stále posilovaly.“

To říká v pořadu Jihočeši jedna z nejslavnějších českobudějovických rodaček 20. století, zpěvačka Marta Kubišová.

Doba jejích nejzářivějších úspěchů je vymezena zejména 60. léty, kdy měla plejádu úspěšných nahrávek a kdy působila jako jedna z největších hvězd divadla Rokoko, ale také jako součást hvězdného tria Golden Kids.

Po odplynutí 60. let nastoupil, jak známo, v bývalém Československu normalizační režim. Martu Kubišovou, která se narodila roku 1942 v Českých Budějovicích na svátek Všech svatých, přiřadili normalizátoři k nepřátelům státu za to, že s nimi odmítla kolaborovat – což byla v pop music vzácná výjimka – a na dlouhé dvacetiletí ji zbavili možnosti nahrávat desky a veřejně vystupovat. Jako stupidní záminka jim posloužila zvrhlá fotomontáž.

Čtěte také

A svou občanskou statečnost prokázala tato žena i podpisem Charty 77 a stala se také její mluvčí. Mnozí posluchači si tak mohli poslechnout hlas Marty Kubišové až po listopadu 1989, kdy do nového života vstoupila v jejím podání strhující Modlitba pro Martu.

V Jihočeších se vrátíme s paní Martou Kubišovou, nositelkou řady vyznamenání a ocenění a velkou milovnicí zvířat, do časů jejího jihočeského dětství a do Českých Budějovic, kde se rozloučila s koncertními pódii.

Marta Kubišová měla příchod na tento svět svým způsob usnadněn, neboť její tatínek byl lékař internista a babička porodní asistentka, řečeno dnešním jazykem. A o těch prvních chvílích svého života, ale i příhodách z českobudějovického dětství Marta Kubišová v pořadu Jihočeši vypráví.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související