V dechovce mě vyškolily jižní Čechy, vypráví křídlovák Jiří Podnecký

10. červen 2023

„Jak se člověku může přihodit stát se opravdovým jihočeským patriotem, je mít i štěstí, které přinese sám život,“ napsal do doslovu jedné monografie, která se věnuje odkazu rudolfovského malíře Jiřího Probošta, Jiří Podnecký, muzikant a hráč na křídlovku.

Jiří Podnecký se narodil v Městci Králové na pomezí středních a východních Čech, absolvoval hudební školu v severočeském Liberci, aby nakonec zakotvil v Čechách jižních. Poslední desetiletí je jeho domovem zmíněný Rudolfov, dům, který vystavěl právě malíř Probošt.

První jihočeskou štací Jiřího Podneckého byl ale Český Krumlov. Bylo mu osmnáct let, když začal hrát v tamní vojenské kapele na trubku.

„Tak, a pojedeš se mnou! Jsi první křídlovák, tak se nedá nic dělat, jedeme hrát veselku,“ oznámil jednou kapelník Jiřímu Podneckému. „Já jsem v té době znal vojenské pochody, marše, valčíky a koncerty. Ale nějaké písničky? A jihočeské? To vůbec,“ vzpomíná hudebník.

„No, to teda byla škola. Když se hrálo z not, tak to bylo dobré, ale běda, když přišli nějací frajeři a řekli mi, zahraj to nebo ono,“ dodává.

Nakonec to ale dobře dopadlo a Jiří Podnecký posléze působil v celé řadě jihočeských kapel, například v Rozvařilce nebo Jihočeské divadelní dechovce.

Hudební vzpomínání Jiřího Podneckého si poslechněte v cyklu Jihočeši.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související